Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Фев 29
Начало arrow България arrow Какво предлагат партиите за бъдещето на енергетиката?

Какво предлагат партиите за бъдещето на енергетиката?

  Print E-mail
2013-04-29 09:59:09
източник: dnes.bg

Промяна в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по отношение на състава и неговия избор  е една от мерките, които ще подобрят състоянието на енергетиката, заяви Делян Добрев от ГЕРБ в ефира на bTV в предизборен дебат, посветен на сектора.

Участие в дискусията взеха парламентарно представените партии и тези с шанс да влязат в 42-то Народно събрание, уточниха от телевизията.

Бившият енергиен министър в кабинета "Борисов" уточни още, че членовете на енергийния регулатор трябва да бъдат избирани от Народното събрание, а сред членовете на комисията да има представители на гражданското общество. Нужни са още ежегодни проверки на цялата система по ценообразуването.

Освен прозрачност, за подобряването на ситуацията в енергетиката ще помогне още либерализацията, за чието въвеждане остават само няколко стъпки. Сред тях например е клиринговата къща, която е необходима, за да могат потребителите да избират доставчици, убеден е Добрев.

Тезата за промени в енергийния регулатор беше застъпена още и от Иван Иванов от ДСБ. Според него сегашната система, при която членовете на ДКЕВР се избират от правителството, ги поставя в зависимост. От партията обаче настояват още потребителите да плащат единствено реалната цена на тока - само консумираната енергия, без кражбите и технологичните разходи. Трябва да бъде намален и броят на енергийните дружества в микса.

От "Атака" повториха своята идея да бъдат национализирани електроразпределителните дружества и връщането им в държавни ръце. "51% от ЕРП-тата трябва да бъдат собственост на държавата, а 49% - на гражданите", убеден е Десислав Чуколов от "Атака". Според него обаче управлението ще трябва да бъде поето от хора, които "знаят какво правят" и печалбата да влиза в българския бюджет.

От БСП смятат, че енергетиката е в колапс - с 40% намалява потреблението на електричество, което е следствие от кризата в икономиката. Енергетиката се управлява некомпетентно, пари са харчени безконтролно и без контрол са били включвани фотоволтаични и вятърни централи, обясни Явор Куюмджиев от левицата. Той категорично заяви, че проектът "Белене" ще бъде отворен отново, ако БСП се върне в управлението, защото той ще гарантира бъдещето на енергетиката в следващите 50-60 години.

Чуколов от "Атака" също заяви, че "Белене" ще дефинира българското бъдеще - дали ще бъдем индустриална държава или ще бъде евтина дестинация на алкохолен туризъм и ще внасяме ток от Турция.

От ДСБ и ГЕРБ обаче категорично са против отварянето на проекта за втора ядрена централа. Иван Иванов коментира, че Националната електрическа компания (НЕК) е пред фалит по три причини - заради проекта "Белене", където са платени 1,8 млрд. лева, "Цанков камък" и източването на компанията с продаването на електричество под себестойност в периода 2004-2007 година.

Представителят на "България на гражданите" Прошко Прошков попита възможни ли са нормални избори, за да бъдат осъществени всички мерки за стабилизиране на икономиката. Той припомни още, че е имало възможности за предоговаряне на ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3 и основание за това са били забавеното въвеждане на мощностите в експлоатация.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски.С полагане на цветя и венци ще бъде отдадена почит на делото на Дякона в цялата страна.В родния му град Карлово тази сутрин ...
  Новини Нивото на язовир "Студена" се е покачило с половин метър през последните 10 дни, предаде БНР. Притокът на водата е близо 550 литра в секунда, ...
  Новини Денят ще бъде облачен, с положителни температури и превалявания от дъжд.През нощта ще бъде предимно ясно, първоначално с незначителна висока облачност, която до сутринта ще се ...
  Новини Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да извърши незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от ...
  Новини 24 часаЗаписите на президента - от дело за доставки на оборудване за милиони за армията Разработката е на ДАНС, а материалите са отишли в спецпрокуратурата. "Разследването е с предмет и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?