20 Април 2024 г. Събота

Хора от ГЕРБ ми казваха: Бойко се обгради само с подмазвачи

2013-04-26 10:13:23

Обвиненията на прокуратурата срещу Мирослав Найденов са плод на вътрешнопартийни разправии, коментира бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. „В ГЕРБ има много честни хора, които се чувстват омерзени от всички тези ритания по кокалчетата,” допълни той пред bTV тази сутрин. 

Във връзка с твърденията на Найденов, че всички министри в кабинета „Борисов“ са били подслушвани от Цветан Цветанов, Трайков призна, че никога не е имал твърди доказателства, че e бил подслушван. 

„Мирослав Найденов вероятно е имал. Той говореше, че е следен и подслушван от самото начало,” обясни бившият енергиен министър. 

По думите му след изтеглите разговори с гласа на премиера се е създала почва за допълнителни спекулации по темата.

„Важно е да не се възприеме като част от предизборната кампания,” подчерта Трайчо Трайков.

 

Той коментира, че се чувства лично засегнат по-скоро като гражданин, а не като политик и бивш член на правителството.

„Ако някой министър каже, че е против, ще го обвинят, че иска да си краде на воля. Аз тогава си позволих да изразя различно мнение, затова и приех поканата,” заяви Трайков, според когото скандалът е симптом за проблеми в демократичната система на България.

„ декларира Трайчо Трайков, който потвърди, че Мирослав Найденов заедно с Цветан Цветанов е бил в близкото обкръжение на Бойко Борисов като премиер.

По думите на Трайков развитието на скандала с подслушванията и ролята на Мирослав Найденов в него са учудващи за всички, които са били поне малко запознати с отношенията между бившия земеделски министър и експремиера.

„Найденов и Цветанов принадлежаха към тази част от Министерския съвет, която наричахме кръг на партийците, за разлика от останалите, които бяхме експерти. Найденов и Цветанов изглеждаха като консолидираната част на кабинета,” обясни Трайков.

Самият той често присъствал на срещите преди и след заседанията на Министерски съвет, за които говори и друг отстранен бивш министър – д-р Стефан Константинов. „Аз и премиерът не бяхме близки извън служебните си отношения, но често съм общувал с него заради ресора си,” припомни Трайков.

Бившият икономически министър констатира, че голяма част от случващото се в ГЕРБ произхожда от лични склонности да се действа според характера на хората, което според него не е ненормално във взаимоотношенията на хората. „Може би дори е имало ревност, която аз обаче не съм имал време да изпитам,” призна Трайков.

Той не довърши мандата си като министър, защото подаде оставка след провала на бизнес форум в Катар през пролетта на 2012 г. Новината за напускането му на поста дойде минути след кацането на правителствената делегация в София.

„След като кацнахме от Катар, Цветанов ми каза, че има решение да си подам оставката и той е там „за да я получи на хартиен носител”. Препоръката беше да е по лични мотиви, защото иначе „ще бъдат намерени други”, разказа Трайчо Трайков. Той обаче отказал и поискал разговор с премиера, защото той го е назначил и той могъл да му поиска оставката.

„Бойко се обгради само с подмазвачи, но това ще му изиграе лоша шега”,” призна още Трайков.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати