20 Април 2024 г. Събота

Найденов мислел да проговори за подслушванията през 2011 година

2013-04-26 07:56:12

Още през 2011 година Мирослав Найденов е обмислял да предприеме действия срещу незаконното подслушване. Това заяви Алексей Петров пред Dnes.bg. Петров, който е бивша барета, агент на ДАНС, а понастоящем е подсъдим по делото ”Октопод”, не беше многословен по отношение на срещата си с ексземеделския министър тогава.

Още тогава - 2011 година, господин Найденов си позволяваше да разсъждава на глас за различни варианти да направи това, което е направил вчера сутринта, заяви Петров.

Припомняме, че вчера сутринта пред bTV ексминистрът обяви, че зам.-председателят на ГЕРБ, председател на предизборния щаб на партията, водач на две листи и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е подслушвал всички министри от кабинета на Бойко Борисов. Всичко това идва на фона на вихрещия се вече седмици наред скандал с нерегламентирано подслушване в СДОТО, който доведе до образуване на четири производства срещу служители на звеното. Още преди седмици стана ясно, че Найденов и Петров са се срещнали, вчера ексминистърът потвърди, но не даде подробности.

По думите на Алексей Петров един от вариантите, които е обмислял Мирослав Найденов да предприеме срещу незаконното подслушване, било да се върне в парламента като депутат и в НС да потърси съмишленици.
Бившата барета потвърди и думите на Найденов, че се е срещал и с други министри. Той поясни, че те са се провеждали покрай работата му в Съюза за стопанска инициатива.

Аз не мисля, че тези срещи са някаква тайна, но ако сега назова имената им, ще им навреди в предизборната кампания, заяви Петров.

По думите му още тогава, особено по време на срещите със ССИ, ексминистрите са поставяли въпроса дали не ги подслушват. Бившата барета обясни още, че знае случаи, в които министри от кабинета "Борисов" са се криели по ъглите, за да водят разговори, понеже са се опасявали, че не само в Министерския съвет, но и по отделните ведомства са били разположени камери и микрофони.

Очаквам и други представители на управлението на ГЕРБ да разкрият много пикантни неща, допълни Петров.

По негови думи има и представители на едрия бизнес, които могат да дадат такава информация.
Според бившата барета Мирослав Найденов се е решил сега да говори за подслушванията, защото е видял адекватна реакция от страна на прокуратурата.

Вярвам, че прокуратурата ще продължи с адекватни действия и че за първи път може да се заяви, че прокуратурата се грижи за спазването на закона в България, допълни той.

Според Петров сигналът за незаконното подслушване, който лидерът на БСП Сергей Станишев внесе в прокуратурата и след който започна проверката в СДОТО, е предоставен от човек от системата на МВР.

Това е форма на протестна реакция на служителите в системата, за да покажат какво се случва. Има хора, които си вършат честно и принципно работата, заяви още бившата барета.

Според него най-вероятно заличената информация от техниката за подслушване ще може да бъде възстановена.

Припомняме, че прокуратурата разкри, че началникът на отдел в СДОТО Радко Димитров е направил опит да заличи записи с отвертка.

Такава техника винаги има защитна система. Една експертиза винаги ще докаже интервенция и тогава го виждам Радко в затвора, заяви Петров.

По негови думи е възможно заличената информация да е запазена на отделен носител.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати