28 Март 2024 г. Четвъртък

Цветанов, ти си го правил, слез от сцената, призова Найденов

2013-04-25 15:18:41

МВР по времето на кабинета „Борисов” масово е подслушвало незаконно не само опозицията и бизнеса, но и самите членове на правителството.

Целият Министерски съвет е бил слушан със знанието и разпореждането на Цветан Цветанов от още 2009 г.

Скандалното признание „бомба” хвърли в ефира на bTV бившият земеделски министър Мирослав Найденов, който недвусмислено призова доскорошния си колега – ексшефа на вътрешното ведомство, да се оттегли от политиката

„Цветанов, ти си го правил, политически честното е да слезеш от сцената, иначе това безобразие ще продължи. Някой трябваше да излезе и да каже ясно: Царят е гол! Както го правя аз в момента. Има и други подслушвани министри, ослушвахме се всички и в залата на МС, целият МС знаеше и дори сме си разправяли случки за това какво сме правили и как са ни слушали”, разказа Найденов.

Найденов подчерта, че темата с подслушванията е публична тайна и знае какво ще последва от тук нататък, след бомбата, която е хвърлил. 

Зная първите им три хода и ги съветвам да не и прилагат. Първо ще последва остра реакция, намиране на някой, който трябва да обясни колко съм лош аз и след това започва компроматната война.

„Борисов не знае за намерението ми да говоря за тези истини, не ме е пращал той и това не е сценарий за отстраняването на Цветанов. Това е искрено изказване, някой трябваше да го каже на глас. Надявам се да дам кураж и на останалите ми колеги, които искат да го направят. След мен ще започнат да говорят и други”, каза още Найденов. 

Според него целта на подслушването е да се съберат т.нар. поведенчески профили. Когато предстои някой да бъде отстранен, той трябва да има с какво да бъде контролиран. 

Като пример посочи отстранения от премиера Бойко Борисов министър на икономиката Трайчо Трайков, който "беше контролиран преди и след отстраняването му, за да се знае какво ще направи". 

Профили се правеха и по отношение на политическите ни опоненти. Склонен съм да допусна, че това, което пише в сигнала на Станишев, до голяма степен отговаря на истината, каза още бившият министър.

 

Като пример посочи случай, при който единият вицепремиер казва „Аз съм на мероприятие в Хасково“, другият казва „Не, не е в Хасково, защото системата отчита, че е в Гърция". Коя система е тази, риторично попита Найденов.

В същото време той смята, че експремиерът Бойко Борисов не е бил замесен в тази незаконна дейност и твърдял пред него, че не е възможно. Държавният глава обаче бил наясно с положението.

При срещата на Найденов с президента Росен Плевнелиев преди съставянето на служебното правителство двамата оставили телефоните си в съседно помещение. 

Найденов коментира започнатото от прокуратурата разследване срещу себе си за опит за намерение за даване на подкуп и за оказване на влияние при обществена поръчка, както той поясни. Сценарият беше направен така, сякаш са го направили БСП, това е моят прочит, каза Найденов. 

Бившият земеделски министър заяви, че делото в прокуратурата срещу него е започнато през 2009 г., но е оставено "спящо" с цел да бъде активирано преди избори.  

Той каза още, че от няколко дни семейството му е в чужбина, както на неговия приятел - бившия депутат Емил Димитров.  

„Моето семейство също е зад граница, не искам да стават свидетели на наблюдението върху мен и евентуално сплашване", посочи той. Бившият земеделски министър призна още, че се е срещал и с основния обвиняем по делото „Октопод“ Алексей Петров, но не му е искал съвет как да излезе от ситуацията с разследването около него. 

„Имаше официално писмо от него, първо се срещна с Дянков, аз пожелах да няма публичност на моята среща, имал е среща и с други министри, коментирали сме доста неща, аз нямах мотив да откажа този разговор“, обясни Найденов. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати