25 Април 2024 г. Четвъртък

Предизвикателства пред управляващите през новия политически сезон

2010-08-23 16:31:20
След сравнително тихия на политически дебати и спорове месец август, съвсем скоро ще станем свидетели на новия политически сезон. Резонно идва на дневен ред въпросът какви ще са предизвикателствата, с които управляващите ще трябва да се преборят. 

Според политолога Румяна Коларова най-голямото предизвикателство ще бъде новото изборно законодателство или кодекс, както са обещали да направят.

"Защото досега непрекъснато бяхме свидетели за едни опити за промени в законодателството, изборното законодателство, които като че ли отежняваха положението, правеха резултатите, да го кажем така – много по-лесно манипулируеми и политиците много по-безотговорни към своите избиратели", обясни позицията си Коларова, предаде Фокус.

По думите й, ГЕРБ дойде на власт и с обещание радикално да промени начина, по който е уредена избирателната система в България, не само на национално ниво, но и на местно, и съответно изборите за държавен глава. 

"Специално следващата година ще бъде, да го кажем така, –следващият политически сезон до юли догодина е много важен за предстоящите местни избори през есента и със сигурност няма да има време да се правят избирателни закони в последния момент. Затова за мен още от септември трябва да започне гласуване на новите текстове в този избирателен кодекс, да започне дебат, да се оценява по какъв начин трябва да се организира администрацията и съответно в края на краищата да се създаде нова рамка, нормативна, на провеждане на местните избори. Защото ако, говорим и за корупция, и за организирана престъпност, корените на това масово явление – корупцията, която в момента е основен проблем, политически, и организираната престъпност, е и в местните избори", заяви Коларова. 

Според нея за последното няма нужда от привеждане на аргументи. "Мисля, че всеки е убеден в това, че почти навсякъде местните избори бяха първата стъпка към безотговорността, безнаказаността на корупционните схеми и на организираната престъпност", допълни тя.

Паралелно с изборното законодателство ще върви второто голямо обсъждане на Бюджет 2011. Политолог Коларова предвижда, че при бюджета ще има много по-остро противопоставяне. 

Третата голяма тема, която ще доминира през новия сезон, ще бъде здравната реформа.

Що се отнася до приоритетите на управлението, по думите на Румяна Коларова, отново на дневен ред ще бъде темата за социалното напрежение, ще продължи реформата в сферата на образованието и науката. 

Наближаването на местните избори пък ще отключи дебата на нивото на общинските власти, на нивото на общината.

Коларова напомни за създаването на онези своеобразни феодални владения, в които лица със съмнително минало или лица с голямо криминално досие играят ключова роля в местното управление. По думите й, това е голям проблем за България. "И той може да бъде решен на това ниво, на което се е появил. Той не може да бъде решен с някакви супермерки на министъра и на администрацията на Министерството на вътрешните работи в София", смята политологът.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати