16 Април 2024 г. Вторник

Избори 2013: Кой срещу кого в смесените райони

2013-04-24 11:34:55
Снимката е от парламентарните избори през 2009 г.

 

Ако изненадата на изборите през 2009 г. беше пробивът на ГЕРБ в Кърджали, наричан "бастиона на Доган", то сега е любопитно дали ДПС няма да се раздели и с други знакови области. Заплахата в смесените райони идва вече не само от ГЕРБ, но и от партията на дългогодишния втори в ДПС Касим Дал, който в началото на 2011 г. беше изключен. Въпросът е дали формацията на Дал, която участва във вота на 12 май в коалиция с НДСВ, наречена "Център - свобода и достойнство", ще успее да премине 4-процентната бариера.

В Кърджали ДПС издига председателя си Лютви Местан. Той е дългогодишен кандидат за депутат от региона - достойнство, което беше подчертано и от Ахмед Доган, когато го посочи за свой наследник. Срещу Местан излиза Цвета Караянчева от ГЕРБ. Тя беше депутат и в миналия парламент, влязла на мястото на избрания за министър на културата Вежди Рашидов. Той успя да пробие и да спечели мандат за ГЕРБ в Кърджали. Партията на Касим Дал - Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД), издига председателя си Корман Исмаилов, бивш лидер на младежкото ДПС при тройната коалиция.

БСП изглежда се е отказала от битката за Кърджали, след като този път залага на местния си лидер Милко Багдасаров, а на последните два вота през 2005 г. и 2009 г. листата водеше актьорът Стефан Данаилов."Движение България на гражданите" на бившия еврокомисар Меглена Кунева се включва със скулптора проф. Велислав Минеков, председател на Контролния съвет на Съюза на българските художници. "Атака" лансира журналистът от партийния вестник Димитър Аврамов. ДСБ ще играе с Мухарем Мехмедов, завършил "Обществено управление" в истанбулски университет, учредител на сдружения "Балканлълар" и "Балкан тюрклери".

Интересни ще са резултатите и в Силистра, където ДПС загуби две общини на местните избори през 2011 г. именно от формацията на Касим Дал. Там коалицията с НДСВ излиза с Дал. ДПС изпрати Рамадан Аталай, който е добър организатор и на миналите избори спаси резултатите на ДПС в Хасково. Аталай има и второ място след Хасан Адемов в Разград, откъдето традиционно е избиран за депутат. В Разград ще играе и Корман Исмаилов.

В Силистра ГЕРБ и БСП залагат на досегашните си депутати - Стефан Господинов и Антон Кутев. В Разград, където на миналите избори ГЕРБ отне от БСП единствения депутатски мандат за партия извън ДПС, претендентите сега са областният управител Валентин Василев и политологът Татяна Буруджиева, която в началото на годината стана и началник на кабинета на председателя на БСП Сергей Станишев.

Касим Дал ще води листата и в Шумен, където се изправя срещу зам.-председателя на ДПС Христо Бисеров, който има заръка от Ахмед Доган да запази и увеличи трите депутатски места на партията. В Шумен ГЕРБ залага на Любомир Христов - бивш шеф на полицията в града, а БСП излиза с традиционния си играч Димитър Дъбов, зам.-председател на партията в момента и дългогодишен организационен секретар.

И докато е реалистично БСП да запази позициите си в Шумен, то в Търговище ситуацията не изглежда добра за социалистите, които избраха външния за района Явор Куюмджиев (бивш зам.-министър на икономиката при тройната коалиция). В Търговище се очертава сблъсък с трима основни играчи - Тунчер Кърджалиев (ДПС), бившият зам.-председател на комисията по досиетата Орхан Исмаилов (НПСД) и Дарин Димитров, гинеколог и общински лидер на ГЕРБ.

Лютви Местан ще води листата на ДПС и в Хасково. Там и останалите партии са представени със силни фигури - бившият икономически министър Делян Добрев (ГЕРБ), бившият председател на социалната комисия в миналия парламент Драгомир Стойнев (БСП), специалистът по Пи Ар Деница Сачева (ДСБ), блогърът и бизнесмен Иван Стамболов (Движение България на гражданите). "Атака" номинира журналиста от партийната телевизия Гален Монев.

Интересен ще е развоят в Смолян, където на местните избори БСП загуби кметското място в града от ГЕРБ, а ДПС загуби Доспат, Девин и Златоград. Там партията на Ахмед Доган издига организационния секретар Мустафа Карадайъ, който пръв се притече на помощ на нападнатия Доган на националната конференция на движението на 19 януари. ГЕРБ залага на досегашния си депутат и председател на здравната комисия Даниела Дариткова, а БСП - на бившата кметица на Смолян Дора Янкова. Партията на Меглена Кунева участва с бившия областен управител от НДСВ Димитър Палагачев. ДСБ и "Атака" са предпочели журналисти - Зарко Маринов, управител на местния вестник "Отзвук", и Димитър Аврамов.

В Благоевград зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб Цветан Цветанов ще се бори за гласовете на гоцеделчевския регион, където традиционно силна е ДПС и издига досегашния си депутат Алиосман Имамов. БСП се е спряла на местния си лидер Емил Костадинов, който на кметските избори през 2011 г. остана трети и не успя да се класира на балотаж. "Движение България на гражданите" издига партиеца Георги Киряков, "Атака" - местния си лидер Илиян Тодоров, а ДСБ -  бившия министър на здравеопазването в кабинета "Костов" - Илко Семерджиев.

В Бургас също се очакват интересни сблъсъци, но по линията на разцепената "Атака". Там традиционно силни са ГЕРБ и партията на местната телевизия СКАТ - Национален фронт за спасение на България. ГЕРБ, която втори мандат управлява на местно ниво, постави начело на листата бившия зам.-министър на околната среда и водите Ивелина Василева, а НФСБ - собственика на СКАТ  Валери Симеонов. Срещу него този път "Атака" пуска зам.-председателя си Десислав Чуколов. ДПС, които са силни в общините Айтос, Руен и Сунгурларе, издигат бившия говорите на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов. БСП играе с бившия зам.-министър на регионалното развитие в тройната коалиция Димчо Михалевски.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати