Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Януари 29
Начало arrow Политика arrow БСП: Стандартите за храни доведоха до ръст на цените

БСП: Стандартите за храни доведоха до ръст на цените

  Print E-mail
2013-04-24 09:34:51
източник: dnes.bg

Стандартите за храни са просто едни рецепти, а изпълнението им не беше добре контролирано, коментира пред Нова телевизия Светла Бъчварова от БСП. Според нея именно въвеждането на тези стандарти е причината за ръста на цените на храните, надхвърлил през последната година 20 на сто. 

За представителя на СДС Петя Ставрева въвеждането на тези стандарти са били ПР акции на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Мария Габриел от ГЕРБ обясни от своя страна, че целта е била повишаването на качеството на храните, но освен това трябва да бъде търсен баланс между интересите на потребителите, производителите и преработвателите. Тя призна, че е нужен по-голям контрол по изпълнението на предложените рецепти. 

Като решение на част от проблемите от ГЕРБ ще предложат 50% от продуктите, продавани в търговските вериги, да бъдат български. Светла Бъчварова коментира, че реализирането на тази идея е проблематично. За нея изпълнимо е създаването на пазари за български производители. 

В предизборния дебат, посветен на земеделието, беше посочено още, че за развитието на сектора през новия програмен период ще бъдат отпуснати още субсидии. За Петя Ставрева (СДС) обаче не трябва да се разчита само на европейските фондове, а е необходима националната политика и да има доплащания. 

Тя предложи създаването на Гаранционен фонд, който да финансира първите стъпки на земеделските стопани при започването на бизнеса им. 

Селиха Емин от ДПС посочи още и че голяма част от субсидиите се разпределят между големите производители, и средства трябва да бъдат насочени и към малки и семейни ферми. Като проблем тя посочи и липсата на поливно земеделие, тъй като системите са разрушени през последните години.

Тя коментира, че са нужни още и регионална диверсификация на плащанията, както и данъчни облекчения за земеделските стопани, които щели да повишат конкурентоспособността им. 

Светла Бъчварова обясни, че по сегашните правила ферми под 10 декара не получават субсидии. Тя отбеляза още, че приоритети за БСП ще бъдат сектори като зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Водата е изключително ценен ресурс, трябва с грижа и внимателно да я потребяваме. Това каза в ефира на Нова телевизия депутатът от ГЕРБ и бивш министър на околната среда и водите Ивелина ...
  Новини "Тази политика, която води правителството, продължава да залага на ниски заплати и ниски данъци".Тази критика отправи президентът Румен Радев по време на предаването ...
  Новини Властта вдига минималната пенсия, а първият ден от болничните няма да се плаща.Това стана ясно на брифинг след коалиционен съвет между ГЕРБ и Обединените патриоти. Смятаме, че чрез диалог можем ...
  Новини Лидерът на НФСБ Валери Симеонов окончателно е скъсал отношения с доскорошния си партньор Волен Сидеров.Това стана ясно от коментара на Симеонов в студиото на Нова телевизия. Той не ...
  Новини И Фандъкова, и Манолова съзнават, че който посегне към лошото ще загуби. Затова и двете до момента играят позитивно. Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев в първия ден на предизборната ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?