Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Септ 26
Начало arrow Политика arrow БСП: Стандартите за храни доведоха до ръст на цените

БСП: Стандартите за храни доведоха до ръст на цените

  Print E-mail
2013-04-24 09:34:51
източник: dnes.bg

Стандартите за храни са просто едни рецепти, а изпълнението им не беше добре контролирано, коментира пред Нова телевизия Светла Бъчварова от БСП. Според нея именно въвеждането на тези стандарти е причината за ръста на цените на храните, надхвърлил през последната година 20 на сто. 

За представителя на СДС Петя Ставрева въвеждането на тези стандарти са били ПР акции на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Мария Габриел от ГЕРБ обясни от своя страна, че целта е била повишаването на качеството на храните, но освен това трябва да бъде търсен баланс между интересите на потребителите, производителите и преработвателите. Тя призна, че е нужен по-голям контрол по изпълнението на предложените рецепти. 

Като решение на част от проблемите от ГЕРБ ще предложат 50% от продуктите, продавани в търговските вериги, да бъдат български. Светла Бъчварова коментира, че реализирането на тази идея е проблематично. За нея изпълнимо е създаването на пазари за български производители. 

В предизборния дебат, посветен на земеделието, беше посочено още, че за развитието на сектора през новия програмен период ще бъдат отпуснати още субсидии. За Петя Ставрева (СДС) обаче не трябва да се разчита само на европейските фондове, а е необходима националната политика и да има доплащания. 

Тя предложи създаването на Гаранционен фонд, който да финансира първите стъпки на земеделските стопани при започването на бизнеса им. 

Селиха Емин от ДПС посочи още и че голяма част от субсидиите се разпределят между големите производители, и средства трябва да бъдат насочени и към малки и семейни ферми. Като проблем тя посочи и липсата на поливно земеделие, тъй като системите са разрушени през последните години.

Тя коментира, че са нужни още и регионална диверсификация на плащанията, както и данъчни облекчения за земеделските стопани, които щели да повишат конкурентоспособността им. 

Светла Бъчварова обясни, че по сегашните правила ферми под 10 декара не получават субсидии. Тя отбеляза още, че приоритети за БСП ще бъдат сектори като зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  Новини Премиерът Бойко Борисов обяви взетите решения, за които спомена преди дни.Той предлага да се свика Велико народно събрание и да има промени в Конституцията. Борисов заяви, че ще се оттегли ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?