20 Април 2024 г. Събота

БСП: Стандартите за храни доведоха до ръст на цените

2013-04-24 09:34:51
Стандартите за храни са просто едни рецепти, а изпълнението им не беше добре контролирано, коментира пред Нова телевизия Светла Бъчварова от БСП. Според нея именно въвеждането на тези стандарти е причината за ръста на цените на храните, надхвърлил през последната година 20 на сто. 

За представителя на СДС Петя Ставрева въвеждането на тези стандарти са били ПР акции на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Мария Габриел от ГЕРБ обясни от своя страна, че целта е била повишаването на качеството на храните, но освен това трябва да бъде търсен баланс между интересите на потребителите, производителите и преработвателите. Тя призна, че е нужен по-голям контрол по изпълнението на предложените рецепти. 

Като решение на част от проблемите от ГЕРБ ще предложат 50% от продуктите, продавани в търговските вериги, да бъдат български. Светла Бъчварова коментира, че реализирането на тази идея е проблематично. За нея изпълнимо е създаването на пазари за български производители. 

В предизборния дебат, посветен на земеделието, беше посочено още, че за развитието на сектора през новия програмен период ще бъдат отпуснати още субсидии. За Петя Ставрева (СДС) обаче не трябва да се разчита само на европейските фондове, а е необходима националната политика и да има доплащания. 

Тя предложи създаването на Гаранционен фонд, който да финансира първите стъпки на земеделските стопани при започването на бизнеса им. 

Селиха Емин от ДПС посочи още и че голяма част от субсидиите се разпределят между големите производители, и средства трябва да бъдат насочени и към малки и семейни ферми. Като проблем тя посочи и липсата на поливно земеделие, тъй като системите са разрушени през последните години.

Тя коментира, че са нужни още и регионална диверсификация на плащанията, както и данъчни облекчения за земеделските стопани, които щели да повишат конкурентоспособността им. 

Светла Бъчварова обясни, че по сегашните правила ферми под 10 декара не получават субсидии. Тя отбеляза още, че приоритети за БСП ще бъдат сектори като зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати