23 Април 2024 г. Вторник

Какво ни обещават политическите партии този път?

2013-04-24 09:14:36

Четири партии със сигурност влизат в парламента, според различни социологически проучвания напоследък. Сериозни са шансовете за това и на "Движение България на гражданите" . Колко депутати ще имат ГЕРБ, БСП, „Атака“ и ДПС, които социолозите сочат като сигурни участници в 42-то Народно събрание, ще стане ясно след гласуването на 12 май. Какво обещават на избирателя в предизборните си платформи и ще трябва да изпълняват? Dnes.bg събра акценти по едни от най-чувствителните теми. 

Политиката по доходите

Икономика на растежа и устойчиво повишаване на доходите обещава ГЕРБ. От партията смятат да постигнат това чрез грижа за всяко малко и средно предприятие като намалят наполовина всички административни срокове и регулаторни режими. При неспазване на сроковете администрацията ще бъде задължена да възстанови внесената такса за услугата. От партията на Бойко Борисов предвиждат стимули за работодатели, наемащи лица под 29 години, и временна или трайна заетост на младежи на пазара на труда чрез насърчителни мерки. От партията на Борисов обещават стимули за поне 2 500 млади хора за създаване на собствен бизнес с европейско и държавно финансиране. ГЕРБ ще възстанови  швейцарското правило при осъвременяване на пенсиите, при условие на отчитане ръста на икономиката и нивото на заетостта.

Повишаване на минималната работна заплата от 310 на 450 лв. в рамките на мандата е записано в предизборната програма на „Коалиция за България“. Социалистите предвиждат ежегодно осъвременяване на пенсиите в съответствие с инфлацията и ръста на осигурителния доход - връщане на швейцарското правило, периодично преизчисляване на старите пенсии, запазване на осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране. Нови 250 000 работни места ще бъдат разкрити в рамките на мандата, обещава левицата, която залага и на трайно намаляване на младежката безработица чрез осигуряване на първо работно място или обучение на завършилите студенти.

Според ДПС политиката на доходите не е алтернатива на финансовата стабилност. ДПС разбира финансовата стабилност като съхраняване на валутния борд, а не като замразяване на доходите. Събитията от последните месеци показаха, че най-голямата заплаха за макроикономическата стабилност е бедността, смятат от партията. Според ДПС следващото българско правителство трябва да разработи специална стратегия за младежката заетост, в това число и чрез използване на националния бюджет и инструментите на общата политика на ЕС.

„Атака“ обещава индексация на пенсии и заплати спрямо средноевропейските. Парите за задграничните военни мисии, увеличеният бюджет на МВР за подслушване да отидат за здравеопазване, предвиждат националистите. От партията на Волен Сидеров са за отмяна на възрастта за пенсиониране и рязко повишаване на минималната пенсия поне на 500 лева.  Пенсиите ще се индексират всяка година според процента на инфлация.

„Движение България на гражданите“ ще увеличи поетапно бюджетните заплати, като започне със заетите в образованието, в здравеопазването и в полицията. От партията на Меглена Кунева ще създадат условия за разкриване на поне 150 000 нови работни места в рамките на две години.

Социална политика

"Коалиция за България" предлага увеличаване на обезщетението за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст до размера на минималната работна заплата. Детските добавки - съобразно с възрастта и ревизиране на подоходния критерий за тяхното получаване, стимули за отглеждане на три деца и за отглеждане на деца с увреждания в семейна среда, обещава левицата.  

От ГЕРБ ще запазят срокът от 410 дни отпуск за бременност, раждане или отглеждане на малко дете и смятат да възстановят на практика месечното обезщетение равно на минималната работна заплата. Ще продължи и реформата, свързана с извеждане на децата от социалните домове.

„Движение България на гражданите“ ще създаде програма за нисколихвено кредитиране на млади хора, които искат да се занимават със социално предприемачество.

„Атака“ предвижда за семейства, в които поне единият от родителите е студент, месечните надбавки да не бъдат по-малко от 1000 лева на дете през първата и втората година от раждането и тази сума да се индексира с инфлацията. До навършване на 16 години на детето или децата  да се получава сума, отговаряща на реалната издръжка на дете според цени и инфлация.

От ДПС се обявяват за провеждане на социална политика за повишаване на заетостта и намаляване на ефекта от кризата върху социално слабите и лицата в неравностойно положение.

Здравеопазване и образование

Според „Атака“ перото за здравеопазване от бюджета не може да бъде по-малко от 10% от БВП.  Националистите предлагат ликвидация на Здравната каса и формиране на Държавен Фонд на народното здраве, който поема всички разходи за медицински грижи и целия диагностичен и лечебен процес. Приоритетно ще се развива репродуктивната медицина, онкологичната медицина, хроничните заболявания. Приоритет ще са и центровете за бърза медицинска помощ. От партията са за нов учебен план, съдържание и учебници и задължителен предмет "Вероучение", с алтернатива Етика и история на Религията, намаляване на големия брой висши училища и отпадане на платеното образование в държавните висши училища.

В областта на здравеопазването ДПС се обявява за създаване на условия за реална конкуренция, ефективен контрол и качество на медицинските услуги. ДПС иска демонополизация на здравната каса и работеща система на електронно здравеопазване, а профилактиката и ранната диагностика да се изведат като приоритетни принципи. Според ДПС проблемът със задълбочаващата се диспропорция между пазарна нужда и образователен продукт е най-сериозният за българската образователна система. Изходът Движението вижда в актуализация на мрежата от специалности и на учебното съдържание, както и в модернизирането на материално-техническата база на училищата.

„Движение България на гражданите“ обещава, че ще спре източването на парите от здравни вноски, като забрани те да се използват за друго и че ще бъде въведен електронен здравен паспорт. Спешната помощ ще бъде реформирана така, че линейката да идва за не повече от 30 минути във всяка точка на страната. Училищното здравеопазване ще бъде възстановено, а лекарствата за всички деца до 7-годишна възраст ще бъдат безплатни. След две години нито едно българско дете няма да чака за детска градина и ще бъде увеличен бюджетът за образование с най-малко 500 милиона лева, са записали в управленската си програма от партията на Меглена Кунева.

„Коалиция за България“ предвижда преориентиране на здравната система към предотвратяване и профилактика на социално значимите заболявания, премахваме лимитите за направления при специалист и делегираните бюджети за болниците. Лечението на социално-значими заболявания, както и дейностите, свързани с общественото здраве ще бъдат прехвърлени от Здравната каса към държавата. Левицата ще предприеме мерки за рязко намаляване на неграмотните и преждевременно напускащите образователната система, като в училището се осигурява освен обучение, хранене и ученическо облекло. Предвижда се увеличаване на възнагражденията и въвеждане на държавен стандарт за учителския труд и се предлага да се намали делът на таксите в държавните висши училища, заплащани от студентите - до 1/4 от определената издръжка.

ГЕРБ ще продължи политиките за развиване на образование с практическа насоченост и за намаляване на отпадащите ученици. От партията на Борисов обещават продължаване на инвестициите в учителите, разработване на оперативна програма за насърчаване на науката, научните иновации и образованието, обновяване на още 1 150 детски градини и училища. В областта на здравеопазването ГЕРБ обещава подобряване на детското здраве чрез комплексни профилактични и здравни грижи и рационалното хранене, и физическа активност, своевременна спешна помощ, достъпна до всяко населено място, високотехнологично оборудване за българските болници, въвеждането на електронно здравно досие.

Данъци

„Движение България на гражданите“ предвижда да отмени данъка върху лихвите и да върне събрания данък на всички, чиито депозити са не по-големи от 5 000 лв.

ДПС е за запазване на плоския данък с 10% ставка.

„Атака“ смята да въведе подоходен данък „Здраве“. От партията на Волен Сидеров смятат да премахнат ДДС за определени групи продукти – храни, лекарства, учебници, книги и други. "Атака" предвижда връщане на прогресивното подоходно облагане и премахване на плоския данък.

"Коалиция за България" смята да запази всички данъчни ставки за бизнеса и да премахне данък доход за най-бедните. За близо 1 900 000 българи с доходи между 310 и 4 500 лв. ще бъде запазена 10%-тна данъчна ставка. За близо 45 000 българи с доходи над 4 500 лв. се въвежда 20% данъчна ставка за сумата над 4 500 лв. През последните две години от мандата ще бъде въведено семейното подоходно облагане.

ГЕРБ обещава запазване на 10% плосък данък и възстановяване на ДДС в срок от 7 дни на изрядните фирми.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати