23 Април 2024 г. Вторник

Байерн скри топката на Барса и докосва финала в ШЛ

2013-04-24 08:54:33
Байерн Мюнхен докосва финала в Шампионската лига, след като надигра и победи Барселона по категоричен начин с 4:0 в първа полуфинална среща на турнира, която се игра на стадион "Алианц Арена" пред 68 000 зрители. Така германският тим си върна за унижението със същия резултат отпреди четири години.

Момчетата на Юп Хайнкес откриха резултата в средата на първото полувреме, когато Томас Мюлер се възползва от грешка в защитата на противника и след подаването на Данте откри резултата с глава.

Веднага след почивката баварците удвоиха своята преднина, като този път Мюлер асистира на напълно непокрития Марио Гомес, отбелязал без проблеми с левия крак на празна врата. 

Четвърт час преди края на мача Ариен Робен заби трети гол за германския тим, а гостите имаха претенции за нарушение срещу Жорди Алба. Десетина минути след това Мюлер вкара втория си гол в мача след асистенция на Алаба.


Двубоят започна вихрено за домакините, които сътвориха първата опасност още във втората минута. Ариен Робен изведе Хави Мартинес в наказателното поле, испанецът върна с петичка към своя съотборник, който първо си спря и после стреля с левия крак, но право в тялото на Валдес. Вдясно от Робен напълно непокрит бе Марио Гомес, който изрази недоволството си.

Постепенно каталунците навлязоха в половината на противника си. Данте изчисти хаотично напред и малко след това Барса спечели ъглов удар, след изпълнението на който Жерард Пике нанесе тежък, но неточен удар с глава.

После на два пъти Жерард Пике игра с ръка в наказателното поле на гостите, като при втория случая защитникът спря свирепата тупалка на Филип Лам от двайсетина метра. Шутът на Томас Мюлер след четвърт час игра бе отклонен и стана лесна плячка за Валдес.

В 25-тата минута Байерн откри резултата. Ариен Робен центрира към границата на малкия пеналт, където Данте надскочи без проблеми Дани Алвеш и върна към далечната греда. Там Жерард Пике не се ориентира и оставеният сам Томас Мюлер матира Валдес след точен удар с глава, при който вратарят изби, но в мрежата зад себе си.

Испанците се втурнаха в предни позиции и Педро опита центриране, което бе пресечено от Данте в наказателното поле, точно пред крака на дебнещия в близост до бразилеца Лионел Меси. 

Малко след това момчетата на Юп Хайнкес имаха претенции за трета дузпа, след игра с ръка на Алексис Санчес в наказателното поле, като отново Данте скочи най-високо и свали кълбото с глава.

В последните минути на първото полувреме "блаугранас" бяха доста по-активни от своя опонент, който прие играта в собствената си половина, но в офанзивните действия на испанския тим липсваше необходимата острота. 

Байерн удвои аванса си веднага след почивката, когато след изпълнение на корнер Томас Мюлер свали с глава към Марио Гомес и той прати топката във вратата на противника от три метра, с левия крак. Гостите имаха претенции за засада, но такава нямаше. Малко преди корнера за баварците Марк Бартра игра с ръка в пеналта. 

Почти веднага след второто попадение домакините натиснаха и страхотна тупалка на Томас Мюлер от дистанция профуча покрай вратата, пазена от Виктор Валдес. Малко след това Робен развинти защитата на Барса, подаде вдясно към Франк Рибери, чийто диагонален шут по земя мина на три метра от гредата. 

Ударът с глава на Ариен Робен след центрирането на Бастиан Швайнщайгер се оказа доста неточен, а след час игра холандецът опита хитър скрит пас към Рибери, но топката дойде бърза за французина.

Правеше впечатление за пореден път, че със защитни функции в състава на Байерн се нагърбват дори Ариен Робен, Франк Рибери и Марио Гомес, като на моменти таранът на баварците дори влизаше в ролята на опорен халф и след отнемането на кълбото се изстрелваше отново в предни позиции.

Двайсетина минути преди края на редовното време Лео Меси изработи ъглов уда за своя отбор и след изпълнението му Марк бартра получи страхотен подарък, но отправи слаб шут право в ръцете на Мануел Нойер.

Наставникът на Байерн Юп Хайнкес извърши любопитна смяна, изваждайки от терена тарана на тима Марио Гомес и пускайки на негово място дефанзивния полузащитник Луис Густаво.

В 73-тата минута Ариен Робен получи отдясно от Швайнщайгер, спринтира в наказателното поле и Томас Мюлер се изпречи на пътя на Жорди Алба. Бекът се строполи на земята, а от малък ъгъл холандецът прати кълбото в долния ляв ъгъл след диагонален изстрел. Съдийската бригада обаче зачете попадението.

Четвърт час преди края на мача Шави изпълни пряк свободен удар и напълно непокрит в наказателното поле остана защитникът Марк Бартра, който се завъртя и отправи изстрел, предизвикал смеха на зрителите по трибуните.

Последва бърза атака на баварците, при която Томас Мюлер финтира Пике и паднал на земята, германецът опита удар с външен фалц, при който Виктор Валдес успя да избие. После снаряд на Робен срещна тялото на Пике.

В 82-та минута Рибери изведе Давид Алаба отляво и австриецът забеляза включването на Томас Мюлер, който засече във вратата на гостите острото центриране на своя съотборник. 

Към края на сблъсъка гостите нямаха сили в търсене на почетен гол, а жълти картони получиха Алба и Иниеста. В добавеното време Робен шутира от двайсетина метра и домакините стигнаха до корнер, който не доведе до нищо опасно. Реваншът е идната седмица на стадион "Ноу Камп".


Байерн Мюнхен - Барселона  4:0

1:0  Томас Мюлер - 25'

2:0  Марио Гомес - 49'

3:0  Ариен Робен - 73'

4:0  Томас Мюлер - 82'


Байерн Мюнхен:  Нойер, Данте, Боатенг, Лам, Алаба, Мартинес, Шмайнщайгер, Робен, Рибери (Шакири - 89'), Мюлер (Писаро - 83'), Гомес (Густаво - 71')

Барселона:
  Валдес, Пике, Бартра, Алба, Алвеш, Бускетс, Иниеста, Шави, Меси, Педро (Вия - 83'), Алексис
източник: gol.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати