26 Април 2024 г. Петък

Избори 2013: Кой срещу кого в големите градове

2013-04-23 21:53:07
Ако в национален мащаб основната интрига е ГЕРБ или БСП ще спечели най-много гласове, то в 25-и избирателен район в София сблъсъкът е между лидерите на двете големи партии. За първи път Бойко Борисов (ГЕРБ) и Сергей Станишев (БСП) се изправят един срещу друг на избори.

Докато в последните три парламентарни вота Станишев винаги се е кандидатирал за депутат от 25-ти район, към който се причислява и родната Банкя на Борисов, самият Борисов досега е бил само веднъж кандидат за депутат - от НДСВ през 2005 г. Тогава той оглави листите на царистите в Благоевград и Пловдив-област, но отказа да влезе в парламента.

През 2009 г. ГЕРБ спечели 8 депутатски места в 25-и район, а БСП - едва 2, с едно по-малко от изборния им успех през 2005 г.

Друг партиен лидер, който е кандидат в 25-и район, е председателят на "Атака" Волен Сидеров. Той също традиционно води листа на партията си там - и през 2005 г., и през 2009 г.

Лидерът на "Движение България на гражданите" и бивш еврокомисар Меглена Кунева предпочете да се яви в 23-ти район в София, където влиза в сблъсък с председателя на ДСБ Иван Костов. В 25-и район партията на Кунева ще участва с бившия кмет на Плевен и бивш седесар Найден Зеленогорски, а ДСБ излиза с дългогодишния зам.-председател на партията - юриста Екатерина Михайлова.

В 23-ти район в столицата, смятан за червен, дългогодишният водач на БСП Румен Овчаров този път остана извън листите и там първи е Жельо Бойчев (два мандата председател на групата общински съветници на БСП в София). Той за първи път влиза в състезанието за депутатски места и най-сериозната му конкуренция е бившият транспортен министър от ГЕРБ Ивайло Московски.

"Атака" този път залага на Деница Гаджева (бивш народен представител, заради която се стигна до семейния скандал между Сидеров и Капка Георгиева) в 23-ти район, която през 2009 г. беше мажоритарен кандидат и първа в листата в 24-ти район. В централния столичен район пък ще се яви Явор Нотев, който на миналите избори беше избран от 23-ти.

В 24-ти район ГЕРБ и БСП излизат с млади играчи, макар това да им е втора изборна надпревара - бившият зам.-финансов министър Владислав Горанов срещу бившия депутат Петър Курумбашев. В традиционно синия район ДСБ излъчи лидера на софийската си организация Иван Иванов. Партията на Кунева залага на бившия десебар, бивш кмет на район "Лозенец", избран именно със синята листа, Прошко Прошков.

Борисов и Станишев ще водят и по още една листа, което се допуска от изборния кодекс. Лидерът на ГЕРБ е първи в Пловдив-град, където се изправя срещу актьора и бивш министър на културата Стефан Данаилов (БСП). В смятания до неотдавна за "син" Пловдив Борисов влиза в друг лидерски сблъсък с бившия премиер и председател на ДСБ Иван Костов.

На този фон партията на Кунева издига организационния си секретар Калин Томов, експерт по публична администрация и европейска интеграция. В Пловдив структурата на "Движение България на гражданите" се разцепи, заради подредбата на листата. "Атака" пък залага на изпитания Павел Шопов, който през 2005 г. и 2009 г. е избиран за депутат от родния си град. ДПС издига досегашния си депутат Петя Раева.

Станишев е първи в листата в Стара Загора, където също няма да му е леко. Там начело на кандидатите на ГЕРБ е бившият строителен министър Лиляна Павлова, която като отговорна за гордостта на Борисов - магистралите, беше най-одобряваният член на кабинета преди той да подаде оставка. Срещу двете силни фигури на ГЕРБ и БСП от ДПС издигат сочения за медиен магнат и бивш зам.-министър в тройната коалиция Делян Пеевски. В миналия парламент за представител на партията на Доган от този район беше избран сегашният лидер Лютви Местан.

От "Атака" разчитат на зам.-председателя си Десислав Чуколов, след като досегашният им депутат Петър Хлебаров напусна и се присъедини към Националдемократичната партия на Капка Сидерова и сина й Димитър Стоянов. В Стара Загора ДСБ излиза с дългогодишния си депутат от там Иван Иванов, а партията на Кунева пуска друг бивш активист на синята партия - общинският съветник в София, избран от листата на синята коалиция Христо Ангеличин.

Лиляна Павлова е първа и в още една листа - във Варна. Там тя има сериозен съперник в лицето на бившия финансов министър в тройната коалиция Пламен Орешарски, номиниран вече от БСП и за премиер, ако левицата спечели. В черноморския град се явява  пред избирателите и друг министър от кабинета "Станишев" - вицепремиерът от НДСВ Даниел Вълчев, но този път като водач на листата на "Движение България на гражданите". ДПС пуска отново Йордан Цонев, а Волен Сидеров е единственият партиен водач във варненския район. От ДСБ издигат зам.-председателя си Радан Кънев.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати