26 Април 2024 г. Петък

Цветанов се гордее с Флоров, не знаел за разработката

2013-04-23 19:25:04

След пет часа разпит ексвътрешният министър Цветан Цветанов напусна сградата на столичното следствие, където беше повикан да даде показания по досъдебното производство срещу временно отстранения от длъжност шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

Цветанов беше доста лаконичен в коментара си след разпита. По негови думи е подписал декларация, че няма да разгласява данни и факти по делото. Цветанов обясни още, че е бил върнат в детството си, когато двамата с Флоров живеели в един блок.

Ексвътрешният минитър обясни, че познава шефа на ГДБОП от 1973 г. и оттогава били семейни приятели.

 

Станимир Флоров е един достоен българин, един достоен служител, с който системата се гордее и ще продължи да се гордее, каза той.

По думите на Цветанов отстранения шеф на ГДБОП има съществен принос като ръководител на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” през последните 4 години.

Според ексминистъра Флоров винаги е получавал много високи оценки от всички партньорски служби, “защото винаги е спазвал законите”. Истината трябва да възтържествува, каза още той.

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че не е бил запознат с оперативното дело срещу директора на ГДБОП Станимир Флоров.

Той за пореден път обясни, че прокуратурата се използва за предизборни цели от политическите опоненти на ГЕРБ. Конкретно Цветанов обвини лидера на левицата Сергей Станишев. Цветанов за пореден път обясни, че няма да се оттегли от политиката и призова Станишев да го направи.

Цветан Цветанов коментира още, че е бил разпитван за биографията си и политическата си кампания, а разследващите цитирали и негови изказвания от медиите.

Зам.-председателят на ГЕРБ и председател на предизборния щаб на партията пристигна около 10 часа с няколко души охрана и две коли в столичното следствие, за да даде показания по досъдебното производство срещу Флоров.

Станимир Флоров беше отстранен от длъжност, след като прокуратурата образува досъдебно производство срещу него за подкуп в особено големи размери. Обвинението започна проверка, след като в началото на седмицата медиите и прокуратурата получиха серия от документи с гриф “Строго секретно“, в които се твърди, че Станимир Славейков Флоров дълги години е бил разработван за това, че в качеството си на МВР служител на различни нива е покровителствал контрабандни канали, трафик и търговия с наркотици и е осъществил всички възможни форми на корупция.

Флоров винаги е бил сочен за един от най-приближените хора на ексвътрешния министър, който продължава в медийните си изяви да защитава бившия си подчинен.

Официална информация, че Цветан Цветанов днес ще бъде разпитан не беше оповестена. На редакционните мейли днес пристигна съобщение изпратено от имейл адрес cvetanov_sgp@mail.ru, че ексвътрешният министър ще бъде на разпит. Вчера около 21 часа вечерта пък пресцентърът на ГЕРБ разпространиха съобщение, че срещите от програмата на Цветанов за вторник се отменят.

Цветанов обаче не е приключил със срещите си с прокуратурата за днес. Сега той отиде на разпит в Специализираната прокуратура. Там най-вероятно той ще даде показания за скандала с незаконното подслушване.

Преди около две седмици главният прокурор Сотир Цацаров оповести, че има предпоставки за незаконно подслушване и обвинението образува четири досъдебни производства срещу ръководители на СДОТО. Днес Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинения на Сергей Кацаров, който сега ръководи СДОТО, и неговите предшественици Камен Костов и Цветан Иванов за това, че като директори не са изпълнили задълженията си по служба, от което са настъпили тежки последици.

Привлечен в качеството му на обвиняем е и началникът на отдел в СДОТО Радко Димитров, станал известен като “Радко с отверката“. Сигналът за незаконното подслушване избухна, след като лидерът на левицата Сергей Станишев оповести анонимен сигнал, че политици, бизнесмени и общественици са били подслушвани незаконно по разпореждане на Цветанов. Цацаров обясни, че до този момент около две трети от сигнала на Станишев се е потвърдил.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати