18 Април 2024 г. Четвъртък

50 онлайн услуги за граждани и фирми в София от юни

2013-04-23 15:26:52

До няколко месеца тестово ще стартират първите 50 електронни услуги, които ще обслужват граждани и фирми на територията на София.

Това стана ясно на пресконференция в Столична община, където столичният кмет Йорданка Фандъкова и министърът на електронното правителство Роман Василевпредставиха напредъка на проекта за онлайн обслужване. Още не е ясна точна дата, на която експериментално ще бъдат пуснати първите 5 електронни услуги, но се очаква това да се случи през месец юни.

По проекта се предвижда обучение на служителите в администрацията на всеки общински район в София, за да може да обработват онлайн заявките.

До момента Столична община е приключила с изграждането на център за обработка на данни както с набавянето на хардуер и софтуер, така и с осигурена връзка с всички 24 общини на територията на София.
Очаква се до 4 месеца да бъде изграден и контактен център, съобщи Фандъкова.

Тя поясни, че е планирано осигуряването на 45 електронни услуги, насочени към гражданите и 20 към бизнеса.
Основни сред тях са гражданска регистрация, данъци и такси, както и услуги в сферата на транспорта, туризма и общинската собственост.

Специалисти от изпълнителите на проекта направиха демонстрация пред журналисти как гражданите могат да получат онлайн услуга при въвеждане на потребителско име и парола.
В системата се влиза през връзка в сайта на столична община - sofia.bg.
За тестовата употреба на услугите вече са раздадени над 1000 от общо 5000 тестови карти на администрирано натоварени граждани.

Стана ясно, че системата ще изисква попълването на данни само за конкретната услуга и няма да има множество излишни полета като при писмените формуляри.

Всеки гражданин ще получава електронно информацията за колко време ще бъде изпълнена услугата и каква ще е стойността й, като хората ще могат да заплащат с въвеждане на платежно нареждане, без да се редят на опашки в банки.

Предвидена е и обратна връзка с клиента, като всеки потребител ще получава на електронната си поща известие, че заявлението му е постъпило в столична община с определен входящ номер.
Столичани ще могат да проверяват статуса на заявленията си, проверките, през които минават, както и крайният резултат.

Гражданите ще получават отделни съобщения за всяка операция, която столична община ще извършва с документите им, което ще повиши информираността на хората.
Като пример за множеството ползи на гражданите от електронната услуга експертите обясниха, че ако се изисква свидетелство за съдимост, то човек няма нужда да чака на опашки, а то ще се прати по служебен път между администрацията на съда и общината.

За използване на онлайн услугите ще бъде нужна карта или електронен подпис, като в тестовия период се предвижда опция за безплатно смс потвърждение с парола на заявената услуга.
Специалисти отбелязаха, че електронните документи няма да имат нужда от административна заверка при разпечатване, тъй като ще бъдат юридически издържани.

източник: news.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати