25 Април 2024 г. Четвъртък

Плащаме "умните" електромери от джоба си

2013-04-23 15:22:52

До 2020 година 80% от електромерите трябва да бъдат заменени от "умни" уреди, които ще изпращат автоматично отчета - в точен ден и час. Това изискване е записано в европейските директиви, които страната ни е приела да спазва. 

Според председателя на Държавната агенция за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова обаче това изискване е икономически необосновано. Изводът е направен в доклада на работната група по темата. Част от цената на новите уреди ще бъде поета и от потребителите, допълни още тя, цитирана от агенция "Фокус". 

„Ние нещо много обаче се подчиняваме на европейски директиви”, коментира по този повод председателят на енергийния регулатор и предложи да се търсят европейски фондове, които да платят въвеждането на новите електромери.
Тези изявления бяха направени след общественото обсъждане на въвеждането на интелигентни системи за измерване на електрическата енергия.

Мнението за липсата на целесъобразност от въвеждането на подобни уреди беше подкрепено и от електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Тяхната позиция е, че подобна инвестиция ще повиши мрежовата цена и ще натовари крайния потребител. 

От своя страна ЕВН заявиха, че имат готовност до 2020 година да въведат интелигентни измервателни уреди на 80 или на 100% от потребителите. Електроразпределителното дружество ЕНЕРГО – ПРО също изрази готовност при евентуално задължение да въведат такива „умни” електромери. 

Припомняме, че въвеждането на новите уреди беше анонсирано от предишния енергиен министър Делян Добрев като дългосрочно решение на проблемите с отчитането на електроенергия. Опасенията за неизправни електромери или грешно отчетени данни станаха част от причините за масовите протести в началото на тази година. 

Решение за цената на водата - в края на май

Днес в ДКЕВР беше дискутирана и цената на водата в София. Броени часове преди заседанието от "Софийска вода" - концесионер на столичното ВиК дружество, обаче изпратиха позиция, според която общественото обсъждане е юридически необосновано, защото те са оттеглили искането си за увеличаване на цената на водата с 14 на сто. 

В същото време обаче от регулатора поискаха намаление на цената с 4 на сто. Дори и в отсъствието на представители на "Софийска вода" подобно решение може да бъде взето, но това трябва да стане на закрито заседание на комисията, обясни Харитонова. Вероятно това ще стане в края на май.
От ДКЕВР уточниха още, че в момента тече одит на дейността на "Софийска вода" заради края на петгодишен отчетен период. Според записаното в договора дружеството трябва да свали загубите на вода по мрежата до 47%. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати