29 Март 2024 г. Петък

"Атака" ще бъде определящ фактор в следващия парламент

2013-04-23 12:45:35

Рейтингът на “Атака“ тръгна стремглаво нагоре, докато доверието в другите политически сили си остава същото. Как виждате състава на следващото НС и бъдещия кабинет?

Рейтингът на “Атака“ е отговор на последователната и принципна политика на партията от 2005 година - борба срещу колониалното робство. Хората разбраха, че чуждите монополи, сметките за тока, телефони, вода, всички чужди вериги, които измъкват пари от България, всъщност ни колонизират. Хората осъзнаха, че идеите на “Атака“ са верните идеи. Това е причината за рейтинга на партията.

Следващият състав на парламента е доста неясен в момента. Ясно е, че “Атака“ ще бъде определящ фактор в 42-то Народно събрание. Какъв тип правителство обаче ще се направи, не може да се каже в момента. Има вероятност и от патова ситуация, при която не може да се направи правителство. Тогава ще има още едни избори. В това няма нищо драматично и трагично. Това са демократични процеси.

От 2005 година, когато “Атака“ направи своя пробив, партията е извън властта. Това ли пречи да се чуят тезите на националистите?

В 40-oто НС бяхме опозиция, в 41-то за известно време подкрепяхме мнозинството, но нямахме представители в изпълнителната власт.  На практика ние не сме участвали в изпълнителната власт, което означава, че не можем да си приложим идеите. Един кабинет на “Атака“ с парламентарна подкрепа може да реализира идеите ни, но за това е необходимо да имаме мнозинство.
През последните години и медийното затъмнение беше определящо. Не пречи да си в опозиция и да се чуят тезите ти, стига медиите да искат да го направят. Това не беше така през годините. Медиите заглушаваха тезите на “Атака“ или представяха само определени акценти, с което фактически дезинформираха хората. Сега, когато партията има доста по-пълноценно медийно присъствиe, хората започват да разбират идеите ни.

Готова ли е “Атака“ да влезе в коалиция, за да реализира идеите си?

Няма да направим коалиция с ГЕРБ и БСП, защото ние държим предимно на идейната програма, която следваме. Това ни различава от останалите формации. Да направиш коалиция заради самата коалиция - това означава компромис с идеите. Ако ГЕРБ или БСП, или някоя друга партия даде подкрепата си за кабинет на “Атака“, това е друго.

Основният въпросът е какво ще се прави през следващия мандат, а не кой с кого ще се коалира. Моят план е налице – имаме готова управленска програма с 16 раздела. Къде са плановете на другите? Виждам цветни брошурки с общи приказки. ГЕРБ нямат план-програма, БСП нямат план-програма.

Има някакви отделни акценти. При БСП те дори са изплагиатствани от “Атака“. Те били против плоския данък, ама те го приеха. Дали си “за“, или “против“ се определя с гласуване. Ние гласувахме против, те - “за“Атака“ бяха прави, извиняваме се“. При ГЕРБ изобщо не виждам промяна в мисленето - те излизат на избори със същото самодоволство, с което с гръм и трясък изгубиха властта. Продължават да говорят за същите параметри, финансови рестрикции, валутен борд, плосък данък, ниски доходи. Еврофондовете са сладкиш зад витрина – нещо, с което те залъгват хората. Реалните проблеми са безработицата, ниски доходи, липсата на индустриални мощности, производство и износ. Рязко трябва да се повиши брутният вътрешен продукт, да има производство. Трябва да използваме японския модел – Япония прави своето икономическо чудо чрез организации през държавата. Всички световноизвестни фирми са започнали с директива от държавата.

Грешка ли беше подкрепата за ГЕРБ?

Може да се оцени като грешка, но човек трябва да ги гледа нещата в техния контекст и тяхната ситуация. 2009  година ситуацията вече беше такава, че заедно със цялата парламентарна група и съвещателния сбор на партията решихме, че ГЕРБ ще получи подкрепа с условието да действа като национално отговорна партия. В момента, в който се видя, че тя не действа като такава, доверието се оттегли.

Започнахте кампанията си без гълтачи на огньове, а със стипендии за студенти. Образованието ли е изходът от кризата?

Образованието е много важна инвестиция, защото ние имаме човешкия потенциал. Ако не му дадем обаче възможност той да се развива тук, младите хора ще излязат да работят навън за чужди икономики. По този начин ние ставаме донор не само на чуждите вериги, ние си подаряваме и човешкия потенциал. Трябва добрите кадри да се задържат тук . Нека всеки народен представител да осигури таксата на един младеж или девойка. Така ще бъде осигурено образованието на 240 души. Може този народен представител да не се изкаже нито веднъж от трибуната, но поне ще е направил нещо.

Застраховате ли се, като слагате за водачи на по две листи най-изявените си парламентаристи?

Водачи на листи са хората, с които съм работил последните три-четири години плътно. Това са хора от Централния сбор на партията, актива и апарата в централа на “Атака“, зонални отговорници. Това са хора, с които сме изяли една торба сол. По този начин залагам на хора, които са коректни и лоялни. “Атака“ винаги е била обект на удари и интриги, понеже е различната партия. Подбрал съм един отбор, който да бъде боен отряд около мен.

Ако можете да се върнете в 2005 година, на кои от най-близките си хора бихте гласували доверие. Как се пазите от предатели сега след горчивия опит през последните години?

Естествено, че бих променил много, ако можех да се върна с машина на времето. Човек се учи от грешките и от издънките, които стават. Никой не е застрахован от измени и предателства. Грешките са повод за размисъл. Доверявам се, раздавам се, а който отговори с лошо – добре. Това не трябва да променя подхода ми, защото иначе трябва да се затворя и да не вярвам на никого.

Сега залагам на хора, с които сме работили 2-3 години по задачи и изпълнението им е било оценено. 2005 година нямах тази възможност, защото трябваше да тръгнем с току-що построена конструкция. Всеки човек сам избира и може да избере дали да се изплюе в кладенеца, от който е пил вода, или да не го прави.  Предателството е в човешката природа. За съжаление, у нас в последните десетилетия ценностите се сринаха дотам, че предателството стана нещо като гордост.

Как разчитате оттеглянето на Ахмед Доган и най-близкото му обкръжение от политическия живот и това реално оттегляне ли е?

На практика е оттегляне, защото формалната функция на председател на ДПС е на Лютви Местан. Той е отговорното лице, той подписва документите - това не е за подценяване. Оттам нататък предполагам, че Доган продължава да бъде съветник и ръководител и ще бъде такъв и занапред. Той не се оттеглил в кардинален план, просто вероятно си е свалил някои отговорности – като например да води кампанията по места. Улеснил си е живота, но продължава да води задкулисно.

Как ще съчетаете изборите и любимите си занимания? Има ли концерт, на който ви се ходи?

Имам страсти към книги и антиквариатите. Нашето поколение израснахме с тази рок музика - Пинк Флойд, Дийп Пърпъл, Куин. Тогава имаше една сериозна вълна в рок музиката, сега виждам, че се повтаря. Когато си млад, повече издържаш на музика. Музиката е ангажираща, аз не мога да си представя да правя нещо друго и да слушам музика. Сега бих отишъл на концерт на Пинк Флойд. Това е тип музика, която остава вечна.
Имахме и страхотни български групи и продължаваме да ги имаме – Сигнал, Щурците. Някои от тях са незаслужено пренебрегнати като например Борис Годжунов. Имаме страхотни таланти, истински гении. Би трябвало да има държавна програма, която да им дава възможност да са на сцената. Ние сме страшно талантливи в музиката и изобразителното изкуства. Имаме невероятни и позабаравени гении и в изобразителното изкуство. Имаме нужда от възраждане на информацията за нашите таланти.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати