Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Септ 28
Начало arrow Здраве arrow Спират източването на НЗОК с отчет в реално време

Спират източването на НЗОК с отчет в реално време

  Print E-mail
2013-04-23 12:44:37
източник: dnes.bg

От 1-ви май всички лечебни заведения вече са длъжни да се отчитат в реално време за приети и изписани болни, за да може касата, също в реално време, да следи движението на пациентите, което ще предотврати източването на касата по различни механизми. Болниците няма да могат да се изкушават да приемат пациенти, за които не е необходимо да бъдат хоспитализирани.

Това каза директорът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков в интервю за БНТ. Той поясни, че това става възможно чрез разработена нова функционалност в електронното отчитане пред здравната каса.

От същата дата касата ще изисква освен информацията за изписани пациенти и епикризата им. „Надяваме се вече болниците да са оптимизирали софтуера си, така че да е съвместим с този на касата. Новият начин на отчитане ще осигури спокойствие за това какви пациенти влизат в лечебните заведения, но и за това самите болници да се защитават от обвинения, че източват касата“, каза Цеков.

На въпрос за отчитането на медицинските изделия шефът на здравната институция посочи, че предстои договарянето на новите цени да приключи до края на май.

„Имаме вече едни цени, които са на първия тур, подадени от фирмите. Предстои вторият тур, в който фирмите ще бъдат поканени и на тези с по-високата цена ще им се даде възможност да подадат офертата си още веднъж. Надзорният съвет ще реши оттук нататък каква ще е методиката за медицинските изделия. Надявам се до края на месец май да сме приключили тази процедура", заяви Цеков.

По темата за недостига на направления директорът на касата заяви, че проблем няма. Смятаме, че талоните са разпределени нормално, съобразно средствата на касата и личните лекари имат достатъчно направления. Той посочи, че дефицит при издаване на направления може да се появи към края на второто тримесечие, но успокои, че "касата има буфери, така че най-вероятно няма да има проблем". Лекарите винаги искат повече направления, но сега нямаме притеснения за направленията, увери Цеков.

По повод на новата услуга, която касата въведе наскоро – електронно здравно досие, директорът на НЗОК каза, че всеки пациент трябва да се сдобие с личен код, за да влиза в него. Цеков обясни, че персоналното досие съществува от няколко години, но на практика то е било неработещо, защото в него можеше да се влиза само с електронен подпис.

„Сега НЗОК направи така, че чрез 10-цифрен код може да се влиза в пациентското досие. За шест работни дни има раздадени 7000 кода“, обясни Цеков.

Пламен Цеков посочи, че в здравното досие ще вписват всички дейности, за които се заплаща от НЗОК като услуга за пациент. От друга страна пациентите ще могат да сигнализират, ако открият, че има услуги, които са вписани, а не са ползвани.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си ...
  Новини 240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистрираните с ...
  Новини Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да преодолее проблемите, ...
  Новини Можете ли отново да хванете коронавирус? Защо някои хора са по-болни от други? Ще се връща ли всяка зима? Ще действа ли ваксина? Може ли паспортите на имунитета да върнат някои от ...
  Новини 43 са новите положителни случаи на COVID-19, при изследвани за последното денонощие 816 проби. Потвърдените до момента случаи на новия коронавирус са 2711, а към 7 юни активните случаи са ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?