27 Април 2024 г. Събота

Похитителите се държали добре с Лара, давали й да рисува и гледа ТВ

2013-04-23 12:43:08

Похитителите на 10-годишната дъщеря на Евелин Банев-Брендо – Лара, са имали стратегия да я накарат да се чувства комфортно. Това разказа пред bTV разследващият журналист от „24 часа” Блага Георгиева, която е направила няколко интервюта с майката Моника Добринова и е поддържала връзка с нея, докато детето беше държано в плен 47 дни. 

Дъщерята на Брендо беше отвлечена пред дома й в столичния квартал "Бояна" рано сутринта на 5 март и беше освободена едва в неделя около 22 часа. Момиченцето няма физически наранявания, с него обаче работи психолог.  

С Лара е контактувал мъж с покрито лице, който се държал добре с нея и й носил блокчета за рисуване, например. Похитителите са обяснили на момичето, че не е отвлечено, а е скрито на сигурно място заради опасения за сигурността й, свързани с баща й. „Историята е звучала достоверно за 10-годишно дете,” коментира Блага Георгиева.

Още при планирането на отвличането похитителите са знаели, че Лара ще прекара при тях дълго време. Тъй като става дума за дете, ако психическото и физическото му състояние се влоши, нямало да могат да я държат повече от 10 дни в плен.

Лара е държана в стая с прозорци и е можела да гледа по телевизията каквото пожелае с изключение на новинарски емисии. 

Разследващият журналист изрази категорично мнение, че отвличането на Лара Банева е с цел откуп и няма нищо общо с баща й Евелин Банев – Брендо, подсъдим в Италия по дело за трафик на кокаин.

Похищението на Лара в началото на март съвпадна с ключово явяване на Брендо пред съда и се появиха спекулации, че отвличането има за цел да го накара да мълчи. „Става дума за класическия случай с искане на откуп,” убедена е Блага Георгиева, базирайки се на информацията, с която разполага.

Журналистът обясни, че най-вероятно отвличането на Лара Банева е дело на нова група, която няма нищо общо с „Наглите”. Твърдението си Георгиева аргументира с детайли около самото отвличане и начина на водене на преговори, които се различавали съществено от подхода на „Наглите”.

Поисканият откуп от 10 млн. лв. е най-големият от всички случаи досега. В интервю за „24 часа” в края на март Моника Добринова обяснила, че сметките и имуществото на нейно име и на името на бившия й съпруг Евелин Банев са запорирани заради заведени досъдебни производства.

„Вероятно майката на Лара беше получила указания от МВР какво да каже и какво да спести, но думите й бяха насочени предимно към похитителите,” разказа Блага Георгиева, според която интервюто е спомогнало в крайна сметка да бъдат платени около 500 хил. евро.

 

Основният начин на комуникация между похитителите на Лара и Моника Добринова е бил със SMS-и. Няколко от тях са подадени от района на „Бояна” и столичния бул. „България”.

Майката два пъти получила видеозапис на дъщеря си – единият път с актуален брой на „24 часа”, вторият - кратко клипче от няколко секунди, в което детето казва, че иска да се прибере вкъщи и бута камерата. 

Спроед Блага Георгиева друга особеност на отвличането на Лара е и освобождаването на детето –Мамо, обичам те!”.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати