25 Април 2024 г. Четвъртък

Правителството обмисля нова акция за замразяване на цените на храните по Великден

2013-04-20 22:57:41
Правителството обмисля нова акция за замразяване на цените на основни хранителни продукти за Великден. Идеята за това обявиха министърът на икономиката Асен Василев и на земеделието Иван Станков, които присъстваха на откриването на изложението на български производители на храни в Пловдив.

Опитваме се да задържим цените на хранителните продукти за Великден, а напоследък има понижение в цените на яйцата и агнешкото месо, заяви пред журналисти министър Станков.

Министър Асен Василев обясни, че силно се надява в това и производители, и търговски вериги да намерят начин всеки да има един хубав празник.

Василев отбеляза, че условията за предлагане на продукция в търговските вериги трябва да бъдат абсолютно еднакви за всички производители от Европейския съюз и това са нашите партньорски задължения. Целта ни е да подкрепим фирмите, за да виждаме повече български продукти и по-висококачествени стоки в магазините, те да стигнат и до европейските пазари, заяви още министърът.

"Държавата ще направи всичко възможно, за да стимулира производството на български хранителни продукти," коментира министърът на земеделието. 

Според него трябва да има организации и сдружения при производителите на плодове и зеленчуци в страната. Според него това е добър вариант за влизане в търговските вериги.

В началото на август 2012 г. по настояване на тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов няколко големи търговски вериги поеха ангажимент да не увеличават в продължение на три месеца цените на основни храни, сред които хляб, кисело и прясно мляко, сирене, масло, кашкавал, пилешко месо, свинско месо, яйца и кренвирши. После акцията беше повторена и за Коледа. Найденов представи тогава идеята си като социална мярка за подпомагане на хората с ниски доходи.

117 български производители, представители на осемте големи търговски вериги, на 8 банки и на пет сертифициращи компании, се събраха на първата среща-изложение в подкрепа на българския бизнес, съобщиха от пресцентъра на Международния панаир. Международен панаир Пловдив е домакин на инициативата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, насочена към стимулиране на родното производство.

Министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков предлага зам.-директора на Българската агенция по безопасност на храните д-р Венцеслава Тасева за директор на агенцията. Пред журналисти проф. Станков заяви, че ще има още нови заместник-директори, но утвърждаването им трябва да стане от премиера. Очаква се премиерът да назначи изпълнителен директор в най-скоро време.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати