26 Април 2024 г. Петък

ГЕРБ признават, че не могат да управляват. Как да сме с тях?

2013-04-18 08:12:04
Кандидатът за депутат от БСП Татяна Буруджиева пред Dnes.bg 

Татяна Буруджиева е водач на листата на БСП в 18 МИР - Разград. Тя е завършила социология. Дългогодишен преподавател е в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Буруджиева  е и началник на кабинета на лидера на левицата Сергей Станишев.

Как ще се отрази скандалът с подслушванията на рейтинга на партиите и ще дръпне ли БСП напред?

Ще има отражение, защото става ясно кой кой е. И поставя въпроса за какво управление ще гласуваме на 12 май – такова, което се крепи на подслушване и криминални деяния, или ще се управлява демократично?

Скандалът с подслушването показва, че Цветан Цветанов, в нарушение на закона, събира информация. Защо? Няма друг смисъл да се използват подобни средства спрямо журналисти, политици, хора от бизнеса, а дори и обикновени граждани, освен за да се оказва натиск. И в момента хора от държавната администрация в Разград се оплакват за огромен натиск и заплахи към тях, за да гласуват за ГЕРБ. Как смятате – естествено, че всичко това се отразява на кампанията. Какво да кажем за международния бизнес, за европейски политици, за чуждестранни журналисти – и те вероятно са попаднали в тези СРС-та, когато са контактували с колегите си в България, които са подслушвани. Скандалът е огромен и се отразява върху България, върху всеки българин, не просто върху кампанията. Тук залогът е – можем ли да бъдем част от демократичните държави или не.

Затова смятам, че всички трябва да подкрепим прокуратурата да си свърши работата, и да разберем кой и за какво е събирал тази информация, за какво е използвана тя. Съдът също трябва да си свърши работата – само така ще се възстанови в България чувството за справедливост.

Как виждате бъдещия кабинет и ще има ли такъв след 12 май?

Ситуацията е такава, че не можем да си позволим тотална дестабилизация, която би се породила от влизането в едни перманентни избори. На 12 май българите ще гласуваме и ще кажем какво искаме. Оттук нататък на политиците е отговорността - те трябва да излъчат правителство.

Икономическите показатели са много лоши, доходите и бедността са в критично състояние. Виждате какво се случва в енергетиката, здравеопазването, социалната политика, образованието – всички сектори са в криза. Всеки отговорно трябва да вземе своето решение вътре в парламента - в подкрепа на конкретна политика, за да се върви към стабилизиране на ситуацията и на живота на всеки един човек.
Затова БСП предложи тази формула с номинирането на Пламен Орешарски за министър-председател - формулата на правителство, в което да присъстват знаещите и можещите хора, независимо от това към каква идеология са пристрастни.

Възможно ли е все пак да видим коалиция между БСП и ГЕРБ при липса на други варианти за съставяне на правителство?

Ние всичките сме в бяло, министрите ни са велики, ама имат едни лоши подчинени – така казва ГЕРБ. Ами те самите признават – не можем да управляваме. Мирослав Найденов лош, а началниците му не са знаели какви ги върши. Сега подслушвали, техника за огромни средства е внесена, а Цветанов дори не знаел за какво и как е използвана – ами тези хора не стават за министри. А като се докаже кой и как е нареждал – тогава какво – пак ли ще твърдят, че става дума за лъжи? Тогава зад чий гръб ще се крият?

На изборите българите ще решат – кой и как е управлявал, кой и как се е грижил и за доходите, и за пътищата. Чета по форумите – ГЕРБ е спасението, те са надеждата, защото благодарение на тях 400 000 комунисти останаха без работа и им закриха фирмите. Кой им ги измисля тези послания – не знам. Какви хора са тези, които ги пишат – направо не разбирам. А Вие ме питате – ще управлявате ли с тях? С хора, за които всеки, който не е с тях, е враг, няма как да се върши работа.  От ГЕРБ така и не разбраха, че на тези избори хората няма да гласуват за това коя партия да е на власт. На 12 май ще избираме дали да я бъде България.

Ако влезете в бъдещото НС, в каква роля ще ви видим – като човека с остра лична позиция или по-скоро като мост между партиите?

Ако хората в Разград дадат гласа си за мен, те ще имат един народен представител, който има позиция и я изказва без да се притеснява. Човек, който защитава конкретни решения на техните проблеми. Острата лична позиция не изключва изграждането на мостове, когато има кауза. Конкретен ангажимент, който ще отстоявам с цената на преговори и разговори и с другите колеги, е да се премахне изискването младите хора да имат 3 години стаж по специалността, за да започнат работа. Това е параграф 22. Колкото по-рано младите хора започнат да работят в желаната от тях сфера – толкова по добре.

Да си народен представител, според мен, означава да си гласа, сърцето и разума на хората, които са ти се доверили. Така че, личната ми позиция след 12 май ще е позицията на разградчани. В това е смисъла на избора на народен представител – да натовариш един човек със задачата да изразява и отстоява интересите ти. Защото най-вредното в Народното събрание са депутати-послушковци, чието основно работно умение е да натискат правилното копче.

Как ще спечелите гласа на избирателите в един толкова специфичен район?

Имам тежка задача, защото доверието се печели трудно, а времето е малко За мен Разград не е непознат, тъй като съм правила няколко кампании и тук традицията е да побеждаваме. Имам амбицията и в тази кампания да е така. Познавам и хората, и проблемите. 
Имам сериозна програма, която започва много рано сутрин - абсолютно по цял ден съм сред хората и с хората. В Разград имам много приятели, стотици хора, които помагат и с които заедно работим. И всеки ден ме дарява с нови приятели.

Отсреща има опоненти, които залагат на слухове и клевети. Явно се надяват на това, че много хора ме познават само от медиите и телевизионния екран. Основната теза е, че не съм местна и че на Разград не е нужен говорещ депутат. Всъщност съм им благодарна, че изтъкват факта - нямам роднини, нямам кумове, нямам сватове. За мен всеки разградчанин е еднакво важен и еднакво ценен. И, да, според мен е добре Разград да има народен представител, когото всички – не само в региона, но и в страната - познават, чуват и уважават.

Как си обяснявате, че получихте подкрепата на местната структура и знак ли е влизането ви в политиката, че БСП действително се нуждае от нови лица?

Само човек, който не е стъпвал в този край не знае за какви хора и какъв дух става дума. Това е уникално място. Разградчани са съхранили традиции и култура и дори в тези времена на криза успяват да отделят средства за тях. Тук на всяка крачка ще видите плакат за театрална постановка, концерт, изложба, но трудно ще успеете да видите плакат с фолкзвезда. За мен е чест да ме приемат за водач хората, за които морала, ценностите, България са думи, изпълнени със значение.

Повече от 8 години работим заедно и в Разград ме познават – знаят какво мога да направя на избори. Вярно, е че номинацията ми не е по партийна линия, но в тези избори БСП показва една сериознагражданска квота. Става дума за хора с ясни позиции и авторитет. Имаше много спекулации около имената, но силното общественото мнение показва, че става въпрос за личности с позиции и тежест в обществото. Няма хора, които да бъдат обичани от всички. Само към диктаторите цари всенародна любов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати