Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Април 21
Начало arrow Политика arrow Платформата на ДПС - с гражданите, срещу монополите и със силен зелен акцент

Платформата на ДПС - с гражданите, срещу монополите и със силен зелен акцент

  Print E-mail
2013-04-17 08:17:33
източник: dnevnik.bg

ДПС се обявява за ново демократично правителство на националните приоритети, зад което стои широко политическо и обществено съгласие. Партията вижда своята роля за реализиране на алтернатива на управлението на ГЕРБ. Това е записано в платформата "С ДПС за свободна и сигурна България", публикувана на сайта на партията.

Посочени са 9 приоритета на следващото управление, сред които реабилитиране на държавността и върховенството на закона, възстановяване на демокрацията, укрепване на демократичната система, чрез решителното й отваряне за ефективен граждански контрол, възстановяване на пазарните отношения чрез регулация и антимонополно законодателство. 

В задачите на подобно правителство са още инвестиционен, иновативен и екосъобразен растеж на икономиката за осигуряване на заетост и доходи, нова регионална политика, насочена към преодоляване на диспропорциите в социално-икономическото развитие на районите и развитие на семейния и средния бизнес, в това число и семейното фермерство. ДПС е за запазване на валутния борд до включването в еврозоната и така разбира финансовата стабилност, а не като замразяване на доходите. Сред приоритетите на кабинета партията залага и интегрирано общество с толерантни етно-религиозни отношения.

ДПС предупреждава, че основният проблем, който трябва да разрешат изборите на 12 май, е възстановяването на демокрацията и следващото правителство да е функция на Народното събрание, а не един премиер да подчинява законодателната власт на едноличната си воля. Реабилитирането на държавността и демокрацията преминава през диалога с гражданите, интегрираното общество и национално отговорното управление.

Според партията "възможността за диктатура се превръща в реалност, ако гражданското общество е слабо, ако върховенството на закона, разделението на властите, правата и свободите, реализмът и прагматизмът  са отстъпили място на популизма, а демократичната система и процедура като цяло са изместени от еднолична воля".

В платформата си ДПС акцентира, че готовността за инвестиции, високи доходи и нови работни места е свързана с чиста околна среда, модерни модули за съхранение и преработка, възстановителен и здравен туризъм.

Здравен туризъм и биохрани

Сред целите на партията са превръщане на екологичните предимства на страната в национален ресурс за развитие, изграждане и развитие на нисковъглеродна икономика на природата с нови, зелени работни места и повишаване на енергийната ефективност. ДПС се ангажира и с фактическа либерализация на вътрешния пазар на енергия, като премахне пречките пред потребителите, свързани с правото им на избор на доставчик.

ДПС е за разширяване на произвежданите у нас биологични, екологично чисти продукти - и като география, и като видове, а също и за изграждане и защитаване на българска марка биологични хранителни продукти. Партията се обявява и за стимулиране на сдружаването на земеделските производители.

Акцент в платформата е превръщането на България в предпочитана дестинация със специален туристически продукт, реализиран на базата на екологичните предимства - биохрани, минерални води, екологично щадящи атракции. Развитието на здравния туризъм, също е сред приоритетите на ДПС. Прогресивно увеличаване на чуждите туристи с профилактична, лечебна и рекреативна цел, пише в документа.

Нов статут на майчиния език

В условия на криза най-надеждни са инвестициите в образование и наука, въпреки че ефектът от тях ще се прояви в следкризисния период. Според ДПС реформите трябва да осигурят образование, адекватно на новите, породени от кризата, изисквания на пазара на труда. Задълбочаващата се диспропорция между пазарна нужда и образователен продукт е най-сериозният проблем на българската образователна система и изходът е актуализация на мрежата от специалности и на учебното съдържание, както и в модернизирането на училищната база.

ДПС е и за "нов статут на майчиния език, съответен на най-добрите европейски практики". 

Партията се обявява и за демонополизация на здравната каса. А също и за извеждане на профилактиката, скрининга и ранната диагностика като приоритетни принципи на съвременното здравеопазване. Възстановяване на прекъснатото през последните три години държавно подпомагане на общинските болници в отдалечени, планински и полупланински райони, е друг ангажимент в платформата на ДПС.

Дълбока реформа в МВР и съдебната система

В документа е записана още "истинска дълбока реформа в сектора "Сигурност" за ефективен и незаобиколим  парламентарен и граждански контрол. ДПС лансира стара идея за въвеждане на принципа за финансова обвързаност на използваните специални разузнавателни средства. 

Заложените промени в съдебната система са намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет (при наличие на конституционно мнозинство), той да заседава на отделни сесии, разделяне на ВСС на съдийска и прокурорска колегии при решаване на кариерните въпроси, създаване на единна норма на натовареност на магистратите и подробни стандарти за разпределение на делата на случаен принцип.  
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?