25 Април 2024 г. Четвъртък

Сметната палата откри 10 г. липса на контрол по концесията на ски зона Банско

2013-04-17 08:15:41
Министерството на околната среда и водите не е осъществявал адекватен и ефективен контрол по изпълнението на концесията на ски зона Банско през първите й десет години. Правилата за контрол са утвърдени от министъра на околната среда и водите едва през 2011 г. като целият период на концесия е 30 години. Ведомството не е отстранявало и възникващите проблеми своевременно.

Това са част от основните изводи от одита на Сметната палата на спорния концесионен договор "Ски зона с център Банско – част от територията на Национален парк – "Пирин" за периода от 01.01.2009 г. до 31.12.2011 г. Одитът е бил възложен на 18 март тази година и е публикуван на страницата на Сметната палата.

Управленската отговорност носят министрите на околната среда и водите – Джевдет Чакъров и Нона Караджова, управлявали в рамките на този период.

Ревизията констатира още, че договорът

не съдържа клаузи за санкции и неустойки

при системно неизпълнение от страна на концесионера на основни задължения и параметри, с изключение на неустойките за забавено плащане. В същото време концесионерът "Юлен" АД е изпълнил основното си задължение за реализиране на предвидените в договора инвестиции, се казва в одита.

Като непрецизирани, непълни и не достатъчно ясни палатата определя клаузите по ползването на концесионна територия, начинът на определяне и внасяне на концесионно възнаграждение към държавата, както и откриването и поддържането на банковата гаранция за инвестициите и опазването на околната среда.

Цели осем години – до месец октомври 2009 г. контролът по договора не е структуриран съгласно изискванията на Закона за концесиите, не са определени длъжностни лица, които отговарят за това. А до края на 2011 г. контролът по изпълнението му, осъществяван от специализираната администрация, не е обособен като самостоятелна функция. Няма и поставени преки задължения към съответните отговорни дирекции.

Едва през 2011 г. екоминистърът утвърждава вътрешните правила за контрол по изпълнението на договора, но те не са изчерпателни. "Уредените в тях функции и взаимодействия са

на хоризонтално ниво - "дирекция", 

което затруднява проследяване на изпълнението.

Друг констатиран проблем е, че на концесионната територия действат ски съоръжения,

собственост на трети лица, 

като тяхната площ не е изключена от общата концесионна площ, което е в противоречие с действащата нормативна уредба в областта на концесиите.

В резултат на извършения одит, Сметната палата

не налага на МОСВ санкции, 

а отправя препоръки към министъра на екологията за конкретни мерки, които да извърши в рамките на четири месеца след получаване на доклада. Засега не е ясно дали служебният министър Юлиян Попов, който ще е на този пост два месеца, ще реагира в рамките на своя мандат.

Сред изискваните от министъра мерки е и окончателно изясняване с концесионера на въпроса за

размера на използваемата площ 

и за преодоляване на противоречията в договора за концесия на описанието на концесионната площ и границите на концесионната територия. Това е и основният казус, по който има голямо обществено напрежение и по който спорят природозащитници, концесионер и министерство от доста време.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати