26 Април 2024 г. Петък

МВР - с главна роля в изборите

2013-04-17 07:55:52

Анализът на "Труд"МВР - с главна роля в изборите". Предизборната кампания тръгна по сценария на опозицията, пише във всекидневника. Сергей Станишев вероятно се е надявал на това, когато оповести сигнала си за масово подслушване на политици и бизнесмени. Но едва ли е очаквал омазването да достигне чак такива размери. Сега думите “милиционерщина” и “подслушване” ще присъстват във всяка предизборна дискусия и опитите на ГЕРБ да върне в разговора любимите теми за магистрали, детски градини и спортни зали трудно ще успяват. Опозицията се върна в играта с незаменимата помощ на Цветан Цветанов и неговата неадекватна реакция след изявлението на прокуратурата.

Отстраняването на бившия вътрешен министър изглеждаше неизбежно на няколко пъти в последните години. Историята обаче показа, че при Цветанов и неизбежното е избежно, той остана непокътнат и продължи да бъде единственият заместник на Бойко Борисов. Затова и този път никой не е изненадан, че Цветан Цветанов не се оттегли, не допусна изобщо с нещо да е виновен, а Борисов отново го защити.

Коментирано е и безпокойствието на "Движение България на гражданите", породено от мълчанието на президента Росен Плевнелиев за скандала със СРС-тата. Вестникът отразява приоритета на ДПС в предизборната кампания - образованието. Петя Раева, водач на листата на ДПС в Пловдив, подчертава, че в криза най-голям ефект в икономиката може да се постигне чрез инвестиции в образованието и научните изследвания.

Политолози и социолози коментират на страниците на "24 часа"корелацията между скандала с подслушването и изборния резултат до настоящия момент. Според Мира Радева, от социологическата агенция МБМД, това е удар по уязвимо за ГЕРБ място. Политологът Огнян Минчев не смята, че скандалът може да има някакви сериозни отражения върху баланса между двете водещи политически сили. "Но за първи път през последния четвърт век е нарушен заговорът на мълчанието между институциите", подчертава г-н Минчев. Димитър Аврамов оценява случилото се като минус за ГЕРБ, но и за БСП.

"ЦИК ще крие кода на софтуера за вота и след изборите", съобщава "Сега". От комисията отричат да са ограничавали правото на българските граждани в чужбина да гласуват.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов повтори, че всички данни от СИК ще бъдат публикувани своевременно и всеки, който желае и има необходимите компютърни умения, може да направи свое преброяване на гласовете и да ги преобразува в парламентарни мандати. Колегата на Троянов Ралица Негенцова пък обясни нежеланието да се разсекрети кодът с това, че периодът на приключване на изборите е много дълъг, тъй като има срокове за обжалвания и други процедури. Бисер Троянов обясни, че всички българи ще могат да гласуват във всяка секция в чужбина, дори ако не са подали заявления за нейното разкриване. Секциите ни в чужбина са по-малко заради политиката на МВнР в предишния мандат, когато бяха закрити доста от нашите представителства. В тази връзка анализът на "Сега"Важното е вотът ясно да разграничи безогледните популисти. Бягайте от партии, които обещават 250 000 работни места и данъчни наказания за богатите."

"Преса" публикува проучване на "Галъп" - данните от което се появяват месец преди изборите - на 12 април - в което шансоветена ГЕРБ и БСП остават почти равностойни. Изследването е проведено преди скандала с подслушването. Около половин милион души все още се колебаят за кого ще гласуват, и дали изобщо ще гласуват. Тяхното решение ще определи конкретния резултат на 12 май.

Цветан Цветанов трябва да понесе и политическа, и наказателна отговорност за скандала със злоупотребите в СДОТО, заяви вчера лидерът на БСП Сергей Станишев. Гаранциите на Бойко Борисов нямат никаква тежест, категоричен бе Станишев, пише "Дума". Ген. Тончо Михайлов, бивши директор на областната дирекция на МВР в Стара Загора, допълва, че Цветанов е изхарчил 100 млн. лв. да подслушва стотици за лична цел.

За "24 часа"Борисов няма да се раздели с Цветанов, той го държи с нещо." Няма изтрити СТС-та, всичко е архивирано. Служителят от СДОТО е опитвал да възстанови аварирала техника, а не да саботира проверка. На нас "тояга" не ни остана! Държим само писалки, защото непрекъснато се обясняваме. На път сме да унищожим едно от малкото ни останали ефективни оръжия в борбата срещу организираната престъпност." "Дотук повдигнатите обвинения не са всичките. Стигнали сме до кръг от четирима души, ще се продължи и нагоре", обяви вчера главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от "Труд". "Приоритет за разследващите е възстантовяването на изтритите файлове", уточни още той. Михаил Миков, бивш вътрешен министър и кандидат за депутат от "Коалиция за България", резюмира за "Труд""">"Подслушването е етикет за мандата на ГЕРБ.Скандалът ще се отрази зле върху доклада за страната ни от Брюксел!" това Мая Манолова, от БСП, заявява пред "МВР пак е машина за страх. 115 000 подслушвани телефони - означава, че всеки, който би дръзнал да бъде опонент на ГЕРБ, е бил подслушван", е изводът на г-жа Манолова.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев очертава пред "Новинар"Разкриваме пощенски станции в големите хранителни магазини. Един от основните ни приоритети е продължаване на реформата в железопътния бранш. Няма да позволя дестабилизация на транспортната система!", категоричен е министърът.

"Експерти чакат 6 млрд. евро на българи от офшорни зони", съобщава "24 часа". Данни за поне 6 млрд. евро, които българи държат в офшорни зони, и 120 имена, но на фирми, свързани с България, може да се появят от т.нар. "Офшорлийкс", прогнозираха експерти, запознати с данъчните практики у нас. Поне засега не се очаква да се появят имена на физически лица. Преди дни шефът на НАП Красимир Стефанов, който е в неплатен отпуск, тъй като е кандидат за депутат, заяви в интервю пред "24 часа", че НАП следи "Офшорлийкс" и е готова да провери всяко от осветените имена.

"Енергийните компании искат шоково поскъпване на тока от 1 юли", алармира "Сега". Споровете за промените в цените на тока отиват към шокова развръзка. Исканията на производителите за 20% поскъпване са скромни в сравнение с предложенията на Националната електрическа компания и Електроенергийния системен оператор. Двете държавни дружества са внесли в ДКЕВР проект за 176.94% увеличение на добавката за зелена енергия - от сегашните 11.10 лв. на 30.74 лв. Това е заради новоприсъединените ВЕИ мощности, заяви преди дни шефката на ДКЕВР Евгения Харитонова.

Отделно ЕСО и НЕК настояват за над 60% скок и на цената за достъп до електропреносната мрежа - от 6.48 на 10.48 лв. Почти двойно увеличение е поискано за т.нар. невъзстановяеми разходи за двете американски централи - "Марица-изток 1" и "Марица-изток3", и др. АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-3" също настояват за увеличение на тока между 6 и 7%, ТЕЦ "Бобов дол" - 14.54%. За ТЕЦ Варна" увеличението трябва да е около 16%, а за "Марица-изток 2" - 18.29%.

"Енергийният регулатор даде на късо", констатира "Труд". Също както в Андерсеновата приказка царят се мисли за добре облечен, а всъщност е гол, така и българската енергетика - колкото и да се "пудри" с нови мощности, все си е в окаяно състояние. Само месец и половина след националните протести срещу монополите и високите сметки за ток и парно, които свалиха предсрочно правителството на ГЕРБ, цената на тока пак се устремява нагоре.

"Капитал Daily"Комисията не иска да увеличава цените в никакъв случай, но сигурно има разходи, които неминуемо трябва да признаем." Предизборно най-вероятно цените ще бъдат задържани. Така че шокът ще бъде отложен за следващата година. В енергийната тема "Телеграф" се включва с данни от проверка на ДКЕВР, според които ЧЕЗ масово е сменяла електромери на абонати незаконно. Решават за лиценза на компанията до 2 месеца.

Експерти на Министерството на здравеопазването (МЗ) пишат поправки в наредбата за достъп до медицинска дейност, които ще сложат край на абсурдни доплащания в болниците, оповестява "Труд". Досегашната наредба позволяваше подобни безумия, защото в параграф 1, точка 8 пише, че пари за допълнителни услуги може да се искат.

Председателят на парламентарната група на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода поиска Еврокомисията да разследва скандалния случай, свързан със злоупотреби при използването на СРС в България, информира "Дума". Той се възмути вчера, че в страна от ЕС свободно могат да бъдат шпионирани политически опоненти и медии. Свобода призова българските власти за пълно изясняване на фактите и обстоятелствата около случая.

"Срамота е България, страна-членка на ЕС, да бъде управлявана от администрация, която очевидно е нарушавала със знанието и с подкрепата на българската полиция правото на лична свобода на огромен брой хора. На преден план изниква и въпросът дали правителството е предприемало и други подобни действия и като цяло дали е спазвало демократичните ценности", коментира Свобода. Той настоя Цветан Цветанов незабавно да подаде оставка като председател на предизборния щаб на ГЕРБ.

Ивайло Калфин номинира известния поет и преводач акад. Валери Петров за наградата "Европейски гражданин" на Европейския парламент, пише "Дума". Предложението за наградата на Европейския парламент е на читателите на интернет страницата на евродепутата.

Всички печатни издания отразяват терористичните атаки, превърнали Бостънския маратон в маратон на ужаса. "Дума" разяснява, че според официалните данни на полицията двете експлозии са извършени едновременно близо до финиша на маратона, на разстояние от около 50 до 100 метра. Сред загиналите има осемгодишно дете. Ранените са над 140 души. 17 от пострадалите са в критично състояние. От медицинските служби съобщават, че на 10 души се е наложило да им бъдат извършени ампутации."24 часа"Бомбите имаха за цел сплашване." Бостън - като Сарафово - е аналогията, която прави изданието. Американски десни екстремисти или ислямисти са окървавили Бостън, гласят първите неофициални версии за терористичния акт по време на маратона. Терористичният акт в Деня на патриотите сочи към местни заговорници, е изразената от "Труд" позиция.

"Стандарт" разглежда версиите - атентатът да е дело на гневен данъкоплатец или на "вълк единак". Това предположение включва анализ на символиката на датата - 15 април - който е освен Ден на патриота е и ден, в който данъкоплатците внасят дължимите на държавата данъци. Десетки са с откъснати крайници от взривовете, такава е била и целта на атентата - да пострадат много хора, а не да бъдат убити. Масова психоза е овладяла града след взривните атаки. "Монитор"Нов 11 септември в САЩ!"

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати