2 Май 2024 г. Четвъртък

Саботажът с отвертката може да се окаже неработеща машина

2013-04-17 07:53:45

Прокуратурата не ме е информирала, че среща пречки при разследването на сигнала за незаконното подслушване, подаден от Сергей Станишев, заяви пред bTV служебният министър Петя Първанова.

Вчера стана ясно, че началникът на отдел в СДОТО Радко Димитров е направил опит да осуети прокурорската проверка, изтривайки данните от спецавтомобила на МВР за подслушване, като използвал и отвертка.

"Има информация, която по категоричен начин доказва, че не е било саботаж, а просто машината нещо не е работела", заяви вътрешният министър Първанова по повод унищожените записи, които назначени от прокуратурата експерти сега ще се опитат да възстановят.

От обвинението в понеделник обявиха, че в СДОТО са допуснати нарушения при подслушването и образува четири досъдебни производства срещу висши служители на структурата. Според Първанов а едва в края на разследването ще се разбере дали колегите й от служба СДОТО са извършили престъпление или става дума само за нарушения по служба.

Тя допусна оневиняване на обвиняемите след прокурорската проверка. Министър Първанова припомни, че прокурорската проверка е започнала по анонимен сигнал и заяви, че е провела разговори с полицаите, които са разследвани.

 Първанова призова да се изчакат резултатите от досъдебното производство, което да установи дали има престъпление. „Наказателното производство е образувано по прокурорска препоръка, то събира данни и обстоятелства и се надявам в края му да няма данни за извършено престъпление”, заяви министърът.

 

Тя беше категорична, че по време на служебното правителство е нямало незаконно подслушване. Днес премиерът Марин Райков заяви, че не смее да допусне, че по време на служебното правителство да са извършвани нерегламентирани подслушвания. "Естествено, че не се е случвало, аз ви гарантирам. Има контрол, аз познавам колегите, аз вярвам на колегите", заяви Първанова.

Тя не даде допълнителни подробности за разговора й с главния прокурор Сотир Цацаров след обявяването на резултатите по сигнала за незаконно подслушване. Тя обаче поясни, че основните известни факти са за пропуски във вътрешната нормативна уредба за контрол в ползването на специални разузнавателни средства.

Докато тече процедурата, Първанова отказа да се ангажира с конкретни оценки, но заяви, че няма как един шеф на ведомството да контролира всички служители в структурите на МВР.

„В МВР работят 53 хил. души, почтени професионалисти, а тук става дума само за едно наказателно производство, образувано по анонимен сигнал. Всички други служители заслужават уважение”, заяви тя.

Първанова заяви, че е разписала вече СРС-та „колкото е било нужно”, и не знае дали са повече от тези, одобрени от предшественика й Цветан Цветанов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати