Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Фев 18
Начало arrow Политика arrow Саботажът с отвертката може да се окаже неработеща машина

Саботажът с отвертката може да се окаже неработеща машина

  Print E-mail
2013-04-17 07:53:45
източник: dnes.bg

Прокуратурата не ме е информирала, че среща пречки при разследването на сигнала за незаконното подслушване, подаден от Сергей Станишев, заяви пред bTV служебният министър Петя Първанова.

Вчера стана ясно, че началникът на отдел в СДОТО Радко Димитров е направил опит да осуети прокурорската проверка, изтривайки данните от спецавтомобила на МВР за подслушване, като използвал и отвертка.

"Има информация, която по категоричен начин доказва, че не е било саботаж, а просто машината нещо не е работела", заяви вътрешният министър Първанова по повод унищожените записи, които назначени от прокуратурата експерти сега ще се опитат да възстановят.

От обвинението в понеделник обявиха, че в СДОТО са допуснати нарушения при подслушването и образува четири досъдебни производства срещу висши служители на структурата. Според Първанов а едва в края на разследването ще се разбере дали колегите й от служба СДОТО са извършили престъпление или става дума само за нарушения по служба.

Тя допусна оневиняване на обвиняемите след прокурорската проверка. Министър Първанова припомни, че прокурорската проверка е започнала по анонимен сигнал и заяви, че е провела разговори с полицаите, които са разследвани.

 Първанова призова да се изчакат резултатите от досъдебното производство, което да установи дали има престъпление. „Наказателното производство е образувано по прокурорска препоръка, то събира данни и обстоятелства и се надявам в края му да няма данни за извършено престъпление”, заяви министърът.

 

Тя беше категорична, че по време на служебното правителство е нямало незаконно подслушване. Днес премиерът Марин Райков заяви, че не смее да допусне, че по време на служебното правителство да са извършвани нерегламентирани подслушвания. "Естествено, че не се е случвало, аз ви гарантирам. Има контрол, аз познавам колегите, аз вярвам на колегите", заяви Първанова.

Тя не даде допълнителни подробности за разговора й с главния прокурор Сотир Цацаров след обявяването на резултатите по сигнала за незаконно подслушване. Тя обаче поясни, че основните известни факти са за пропуски във вътрешната нормативна уредба за контрол в ползването на специални разузнавателни средства.

Докато тече процедурата, Първанова отказа да се ангажира с конкретни оценки, но заяви, че няма как един шеф на ведомството да контролира всички служители в структурите на МВР.

„В МВР работят 53 хил. души, почтени професионалисти, а тук става дума само за едно наказателно производство, образувано по анонимен сигнал. Всички други служители заслужават уважение”, заяви тя.

Първанова заяви, че е разписала вече СРС-та „колкото е било нужно”, и не знае дали са повече от тези, одобрени от предшественика й Цветан Цветанов.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Слави Трифонов учреди партията си с новото име "Има такъв народ", съобщи БНР. На учредителното събрание не бяха допуснати представители на медиите. Присъствали са 808 делегати, при ...
  Новини Не искам да се надлъгваме с това кой водомер на коя територия е. Ще си получат актовете. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ по повод ...
  Новини Проблемът не е в бруталните атаки към държавния глава, а в управлението на държавата, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи и спазването на закона от тяхна ...
  Новини Президентът, Европейският съюз и местната власт са единствените с положителен рейтинг. Това показват резултатите от проучване на Агенция "Афис", извършено между 17 и 22 януари - малко ...
  Новини "Импийчмънтът няма да напълни язовирите, няма да напълни, хладилниците на хората и няма да вдигне пенсиите. Импийчмънтът най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах."Това ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?