20 Април 2024 г. Събота

Станишев предположи, че Цветанов се крие зад имунитета си

2013-04-16 20:26:24

Цветан Цветанов отказва да се оттегли от кандидат-депутатската листа на ГЕРБ, за да не остане без имунитет, предположи лидерът на БСП Сергей Станишев. Днес левицата отново коментира вчерашните констатации на прокуратурата по т.нар “български Уотъргейт“, прекръстен днес от червените на “Цветановгейт“.

От обвинението в понеделник обявиха, че в СДОТО са допуснати нарушения при подслушването и образува четири досъдебни производства срещу висши служители на структурата. Сигналът за незаконното подслушване беше внесен при главния прокурор Сотир Цацаров от Станишев, като червеният лидер твърди, че всичко това е ставало под ръководството на ексвътрешния министър, председател на предизборния щаб и водач на две листи за изборите Цветан Цветанов.

 

Малко след внасянето на сигнала Цветанов обяви, че ако той се докаже, ще се оттегли от политиката. По думите на Станишев отказът му да изпълни тази закана пък се дължи на желанието му да си гарантира имунитет и да възпрепятства работата на правосъдието.

Господин Борисов не може да се откаже от Цветанов, защото двамата знаят твърде много един за друг, обясни още Станишев. Вчера експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че “гарантира за Цветанов“, а цялата политическа партия застава зад него.

Това, че господин Борисов и ГЕРБ застават зад Цветанов, говори само за едно – те са едно цяло, заяви Станишев и допълни, че между двамата има неразривна връзка и зависимост. Според лидера на левицата това поставя въпроса и дали Борисов не е знаел за подслушванията и дали всъщност Цветанов не е действал по негови поръчения.

Станишев все пак изрази сигурността си, че дори нещата да останат така в следващия парламент ще има “мощно мнозинство“, което ще свали имунитета на Цветанов.

Социалистът определи вчерашните обяснения за ексвътрешния министър като “истерични и малодушни“. Вчера Цветанов обясни, че той като политическа фигура не отговоря за техническата част.

Според Станишев той се опитвал да си измие ръцете с останалите служители на СДОТО.

Лидерът на левицата за пореден път заяви, че прокуратурата трябва да стигне докрай и да повдигне обвинение на политическия поръчител на подслушването.

Все ще се намери вътрешен човек в МВР, който ще каже истината за Цветанов, убедена бе и кандидат-депутатът от левицата Мая Манолова. По нейни думи това не се е случило засега, защото ръководството на вътрешното министерство все още се състои от хора на ГЕРБ.

Според Станишев сегашните разкрития са само върхът на айсберга и може да излязат наяве още много хора, които са извършили злоупотреби.

Нищо чудно подобни неща да се вършат и в други служби, предположи лидерът на левицата.

Социалистът, който е и президент на Партията на европейските социалисти, коментира и международния отзвук от скандала.

Той шеговито вметна, че чуждите министър-председатели и ръководители на европейски институции “трябва да му правят сметката“ за това, че са говорили с него по телефона, докато е бил подслушван. Станишев обясни, че в сигнала до Цацаров имало точни периоди кога е бил слушан, но не помнел конкретно.

Ако днес България беше кандидат за член в ЕС, нямаше да издържи политическите критерии, обяви червеният лидер. По негови думи това състояние на страната е пряк резултат от манталитета на Цветанов и ГЕРБ.

От левицата предложиха да се затегне контролът на СРС-тата. Според ексвътрешния министър в кабинета Станишев Михаил Миков това може да стане с възстановяване на Бюрото за контрол на СРС-та. Според Миков сегашният парламентарен контрол не бил достатъчен и трябва да се въведе постоянен.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати