26 Април 2024 г. Петък

На българчетата им липсва патриотично възпитание според армейски стратези

2013-04-16 13:47:08

Разработване на конкретна политика за работа с младите и възпитание в ценностите и традициите на българската армия е основната цел, около която се обединиха участниците в обществения съвет по отбранителна политика.
Второто заседание на съвета се провежда във Военния клуб, а темата е „Модерната политика за сигурност и отбрана в 21 век".

Нека днес да формираме едно конкретно предложение към следващото правителство, свързано с интеграцията на най-младите към проблемите на българската армия и отбранителната политика на страната ни, призова Илия Налбантов, експерт в министерство на отбраната, и посочи нуждата от въвеждане на така наречената клетва на първолака.

Децата на България трябва да бъдат възпитавани още в най-ранна възраст как да бъдат добри ученици и добри българи, счита той.

Подобни призиви отправи и Николай Колев - Босия, който посочи, че армията трябва да положи всички необходими усилия за по-добра комуникация с децата и обучение за реакции в извънредни ситуации.
Колев разшири въпроса и настоя, че част от стратегията за национална сигурност и отбрана трябва да бъде въпросът за възпроизводството на българските граждани и връщането на напусналите страната наши сънародници.
За тези проблеми трябва пряко да отговаря вицепремиер в следващото правителство, посочи Босия.

В Българската армия липсва елементът на възпитание. Не се говори за морал, традиции и патриотизъм. Обучава се във военни стратегии, но не се възпитава, отбеляза Атанас Желев - ветеран от Втората световна война.

Работата с младежта трябва да бъде решена на институционално ниво, да се гласува бюджет, да се разработят съответните органи и да бъде водена конкретна политика, отбелязаха на съвета.

В тази връзка е добър вариант да се взаимодейства с БНТ и БНР за стартирането на предавания и игри на тема армия и отбрана за достигане до по-широк кръг от младите българи, предложи Николай Колев - Босия.

Като грешка бе посочено премахването на наборната служба през 2007 година.
Австрия например е гласувала възстановяване на наборната служба и ние също трябва да помислим за действия в тази посока и смесен тип армия, посочи Петър Велчев - председател на Съюза на военноинвалидите.

В първата част на днешното заседание на съвета се стигна и до лек процедурен скандал.
Николай Колев Босия попита колко са чисто гражданските организации и колко са военните такива.
Според него вторите имат превъзходство и това е предпоставка за лесно приемане на определени предложения без те да имат одобрението на по-широк кръг от граждани.

Полк. Николай Доцев от дирекция отбранителна политика към Министерство на отбраната обаче подчерта, че министърът не се задължава да приеме или отхвърли както приети така и отхвърлени от съвета предложения.
Идеята на гласуването цели да концентрира действията на съвета, но няма задължителен характер.
Самото гласуване ще се провежда по електронен път от всички участници в пет дневен срок след приключване на заседанията.
Всички приети и отхвърлени предложения и поименен и гласът на всеки присъстващ ще бъдат публикувани на страницата на обществения съвет, който е defencepolicy.bg.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати