24 Април 2024 г. Сряда

Чужди спецове казват дали могат да върнат изтритите СРС-та

2013-04-16 12:54:36

Експертизата, която ще покаже дали могат да бъдат възстановени изтритите СРС-та,  ще бъде назначена утре или вдругиден, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. В нея се очаква да участват и международни експерти, които работят във фирмите производители на съответната техника. 

Става въпрос за изтритите записи, които бяха установени при проверката на сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за незаконно подслушване на политици, магистрати и бизнесмени. 

Вчера държавното обвинение обяви, че в МВР имало предпоставки за незаконно подслушване и има редица нарушения в СДОТО.

Стана ясно, че началникът на отдел в СДОТО МВР Радко Димитров е направил опит да осуети прокурорската проверка чрез изтриване на данни след внасянето на сигнала от Станишев в прокуратурата. Димитров обяснил действията си с това, че системата е била претоварена и не е могла да работи.

Днес Цацаров посочи още, че на вчерашната си среща с министъра на вътрешните работи Петя Първанова е препоръчал незабавно създаване на правила за използване на СРС. Главният прокурор беше категоричен, че дори и временни, трябва да има такива правила.

 

Междувременно бившият главен прокурор Борис Велчев поздрави ръководството на прокуратурата, главния прокурор, градска прокуратура за работата им в последните дни.

„Изключително високо ценя усилията, резултатите, професионализма и нагласата им. Искам да им пожелая искрено успех не само в разнищването на поредния скандал в българските служби, но и в това да се опитат да убедят политиците, че само структурни промени и то в посоката, която предложи Цацаров, е начинът тези скандали постепенно да намаляват. И накрая, надявам се да изчезнат“, коментира Борис Велчев, настоящ конституционен съдия. 

Вчера Сотир Цацаров заяви, че прокуратурата ще представи пълен комплект от предложения за конкретни изменения в нормативната уредба, касаеща използването на техниката за подслушване в МВР.

Според главния прокурор трябва да има отделна агенция вън от службите за сигурност, която е под силен контрол. Тоягата и микрофонът не трябва да бъдат в една и съща ръка, коментира той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати