29 Март 2024 г. Петък

Цветанов лъже, не може да не е знаел за подслушванията!

2013-04-16 09:59:42

Няма начин като министър на вътрешните работи Цветан Цветанов да не е знаел за незаконното подслушване във ведомството си. Около тази теза се обединиха бивши висши ръководители на служби и експерти по сигурността пред bTV.

 

Бившият вицепремиер в кабинета „Борисов” не прие, че носи вина за незаконното подслушване, което прокуратурата потвърди след проверка в МВР по сигнал от БСП.

 

„За обществото ще има еднакво негативен ефект и от знанието, и от незнанието на министъра за закононарушенията в МВР,” отбеляза бившият директор на Националната следствена служба Бойко Рашков.

 

По думите му, ако министърът не е знаел, постът му се лишава от смисъл. Следенето на граждани с тайни способи е нещо особено и затова е възложено на него и на председателя на ДАНС и ако Цветанов не е знаел, той не е изпълнявал отговорността си към гражданите, смята Рашков.

 

 „Ако използвам изказа на един бивш висш служител, сега председател на предизборен щаб, който заяви, че МВР не е „плод-зеленчук”, накрая министерството ще се окаже една зеленчукова градина, която никой не охранява,” допълни Рашков.

 

„Ръководството на министерството трябва да знае за незаконното подслушване. За мен излиза, че Цветан Цветанов лъже и той трябва да поеме и политическа, и морална отговорност за случилото се,” категоричен е бившият зам.-директор на Националната служба за сигурност Чавдар Петров.

 

След разкритията на прокуратурата вчера БСП, „Атака” и ДПС поискаха Цветанов да се оттегли от политиката и от председателския пост в предизборния щаб на ГЕРБ в кампанията преди 12 май.

 

„Полезният ход поне за един политик е да се оттегли поне от кампанията на ГЕРБ в момента,” съгласи се и Бойко Рашков, според когото за оттеглянето не е необходимо да се изчака доказването на наказателна отговорност, както изтъкна вчера Цветанов.

 

Според ген. Валентин Петров министърът трябва да е първият, срещу когото да бъде образувано наказателно производство, и първият, който да поеме отговорност в такава ситуация. „Четиримата служители с досъдебни производства не са извършвали пряко подслушването. Има много хора, които са участвали,” категоричен бе ген. Петров.

 

Експертите коментираха и опита на служителя в СДОТО Радко Димитров да унищожи информация от подслушвателния автомобил с отвертка.

 

На 28 март Димитров празнувал 50 годишния си рожден ден и черпил по този повод колеги. След като разбрал за изявлението на лидера на БСП Сергей Станишев и внесеният от него сигнал, служителят от СДОТО прекъснал празненството.

 

Чавдар Петров е категоричен, че по такъв начин не може да се унищожи софтуер. Дори да е загубена информация, тя можела да се възстанови с помощта на фирмата-вносител на софтуера.

 

Това потвърди и бившият депутат и експерт по национална сигурност Йордан Бакалов. „След като е качен и изтрит записът, може да се възстанови,” заяви той.

 

„Трябва да се провери кой е звъннал по телефона на служителя от СДОТО навръх рождения му ден и образно казано му е дал отвертката, за да разглобява техниката за подслушване“, каза Бакалов

 

Вчера със заповед на вътрешния министър Петя Първанова началникът на отдел в дирекцията Радко Димитров беше отстранен временно от длъжност.

 

Бойко Рашков уточни, че според Закона за СРС унищожаването на информация, дори и събрана по незаконен начин, е престъпление, за което може да се търси отговорност.

 

Според Бакалов никой служител на МВР не може да е извършвал незаконно подслушване с специализирания автомобил, без „гърба и разрешението” на ръководителите си.

 

Йордан Бакалов обясни, че този автомобил има дневник, в който се вписват всичките му излизания от гаража. Според разкритията на прокуратурата по документи колата е била в гаража, а според камерите от видеонаблюдението на София се е движил по улиците на столицата.

 

Бакалов предположи, че служителите, срещу които прокуратурата вече се задейства, вероятно ще проговорят и ще разкажат своята версия за случилото се, защото ги грозят до 8 г. лишаване от свобода.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати