29 Март 2024 г. Петък

Прокуратурата: Нарушения при работата със СРС от страна на МВР има

2013-04-15 12:59:47

Пет досъдебни производства са образувани по сигнала за подслушване на известни български политици и бизнесмени, подаден от лидера на БСП Сергей Станишев. Това стана ясно от пресконференцията на прокуратурата днес, предаде БНТ.

Три от досъдебните производства са срещу бивши шефове на СДОТО на МВР - Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей КацаровСрещу Иванов обинението е, че не е изпълнил задълженията си като длъжностно лице, и не е създал необходимите условия за използване на специализираната техника. Срещу Костов обвинението е, че като директор в СДОТО МВР, не е изпълнил задълженията си по служба, като не е създал необходимата организация и ред за използването на специализираната техника за електронно проследяване. Срещу Кацаров обвинението е за неизпълнение на служебни задължения.

Радко Димитров, който е началник на отдел в СДОТО на МВР, се е опитал да осуети проверката, стана ясно още от пресконференцията. Срещу него има отделно обвинение - затова, че е унищожил запис, като е изтрил данните от картите на автомобил със специализирана техника, уточни прокурорът на София Николай Кокинов.

В деня, в който е внесен сигналът, Димитров е празнувал с колеги рождения си ден. След внасянето на сигнала Димитров, с няколко други служители, извършили демонтаж на система и са търсели харддиск, но не са го намерили, затова Димитров позвънил до фирмата-вносител. На следващия ден Радко Димитров изтрил всички данни. По инструкция такава дейност следва да се извършва единствено от оторизиран служител, коментира заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Главният прокурор Сотир Цацаров уточни, че по проверката са изготвени два доклада –С надежда и уважение, все още служител на МВР", уточни Цацаров. В аванс той отговори на въпрос, че по сигнала веднага не е образувано наказателно производство, защото по закон анонимните съобщения не са законен повод за започване на разследване.

Липсата на регламент и отчетност създават възможности за злоупотреби със служебно положение, както и за злоупотреба с техниката. Няма ясно посочен регламент в писмен вид. Задачите се поставят устно, не се пише документ, ако няма резултат, заяви Борислав Сарафов, цитиран от БГНЕС.

Историята на сигнала

На 28 март лидерът на БСП Сергей Станишев подаде сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за незаконно подслушване на политици, бизнесмени и магистрати под ръководството на Цветан Цветанов.

В последните две седмици бяха разпитани служителите от дирекцията, която отговаря за подслушването, както и бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. В екипа, който проверяваше МВР, беше и скандалният заместник-градски прокурор Роман Василев. Според Сотир Цацаров всеки разпит се е водил от двама прокурори. Всички те са му докладвали лично всеки ден по два пъти как върви проверката.

От МВР беше иззета транспортна техника, заедно с возената вътре "техника за негласно наблюдение", както обяви Цацаров. Главният прокурор тогава отказа да отговори дали иззетата техника е "Крайслер"-ът с антените, заснет от фотожурналисти близо до офис на Иво Прокопиев.

Във внесения от Станишев сигнал има описание на данни и технология, според които от септември 2009 година досега, под ръководството на Цветанов, група в системата на МВР подслушва политици, магистрати, обществени личности, в това число и лидерите на протестите, а групата е ръководена от началника на СДОТО. "Схемата е следната – министър Цветанов лично дава нареждания на ръководителя на СДОТО в МВР кой да бъде подслушван – без искане на СРС и т. н. СДОТО проверява какви телефони има лицето и спуска задачата на екипа", обясни при подаването на сигнала Сергей Станишев.

Самият Цветанов категорично отрече думите на Станишев и заяви, че ако прокуратурата докаже, че лидерът на БСП е прав, той ще престане да се занимава с политика.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати