19 Април 2024 г. Петък

Бюлетините за парламентарните избори на 12 май - не по-дълги от 1,2 метра

2013-04-15 12:56:16

Интегралната бюлетина на парламентарните избори на 12 май няма да е по-дълга от 1,2 метра, увери говорителят на ЦИК Бисер Троянов пред bTV.

По негови думи в избирателните райони с широко участие на партии и коалиции дължината ще бъде компенсирана с намаляване на шрифта. Той обясни, че най-дългите бюлетини ще са в големите избирателни райони, където всички партии и коалиции ще издигнат свои кандидати.

Троянов припомни, че от две години има само един валиден знак за гласуване - “Х“. По думите на говорителя на ЦИК е допустимо знакът да бъде леко изкривен, но не бива да засяга повече от едно квадратче и задължително трябва да бъде поставен със син химикал.

Във всяка избирателна секция са разпределени по 1000 души, като техният брой може да се увеличи само когато има излишък до 500 избиратели, които се преразпределят, обясни той.

Той увери, че урните са достатъчно големи по обем и ще мога да поемат всички бюлетини, но ще има и резерв, в случай че първата се препълни.

През 2003 година и през 2005 година е имало случаи на партии, които не са получили нито един глас на вота, съобщи още Троянов.

По негови думи по тази причина се е въвело правилото партиите, които на последния вот не са получили броя подписи, с които са се регистрирали, да губят правото за ново участие.

По думите на Троянов забранителните списъци на лицата, които нямат право на глас, вече се публикуват на сайтовете на общините.

Говорителят на ЦИК коментира и казуса със заличената регистрация на нападателя на пожизнения председател на ДПС Ахмед Доган – Октай Енимехмедов. По думите на Троянов инициативният комитет, издигнал кандидатурата на младежа за депутат, не е успял да събере необходимите поне 5000 подписа.

Бисер Троянов коментира, че най-честите нарушения, които ГРАО е намирал при проверката на подписите за регистрация за участие в изборите, са разминаване на лични данни, като например грешни ЕГН-та, участие на лица, който нямат избирателни права – ученици и затворници, например, и т.н.

Говорителят на ЦИК хвърли още светлина върху спорното изискване според Изборния кодекс за копиране на протоколите в СИК с цел да се предотвратят изборни манипулации. „Секционният протокол е А3 формат и е разделен на страници. Той събира формат два пъти А4, първо се снима едната, а после втората,” разказа Троянов.

Според него няма шанс за объркване, а освен това ЦИК ще предостави и указания за ползване на 12 000 машини, които ще бъдат предоставени на СИК.

Дори при извънредна ситуация, като евентуална липса на ток в секцията, протоколите не могат да бъдат изнасяни, за да няма предпоставки за критика към работата на СИК. „Трябва да се измисли друг вариант,” отбеляза Бисер Троянов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати