Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Юли 13
Начало arrow Свят arrow Проучване: Стратегията на ЕС за икономически растеж се проваля

Проучване: Стратегията на ЕС за икономически растеж се проваля

  Print E-mail
2013-04-14 13:51:00
източник: dnevnik.bg

Стратегията на Европейския съюз за икономически растеж дотук е провал и няма да постигне нищо, ако не се предприемат решителни мерки, стагнацията ще се задълбочи.

Това показва проучване на базирания в Брюксел авторитетен неправителствен институт Bruegel, изработено по поръчка на финансовите министри на страните членки. Изводите му са приети като основа за разговорите на неформалната среща на министрите в Дъблин в петък и събота.

"Голяма част от Европа страда от порочен кръг между малко подобряване на производителността, проточено във времето намаляване на задлъжнялостта, слаби банкови сектори и изкривени цени", се казва в текста.

Според тримата му автори "тази комбинация допринася за отслабване на икономическия растеж и заплашва да се превърне в самозахранваща се стагнация, отблъскваща инвеститорите. Тази мрачна картина изисква решителни политически действия далеч отвъд това, което се прави в момента".

Статистиката не е обнадеждаваща. Ако преди 30 години производството на 15-те страни от тогавашния ЕС е било с 15% по-голямо от това в САЩ, то през 2017 г. за същите тези държави то вероятно ще е със 17% по-малко.

Причината е, че производителността намалява в Европа от 2007 г. насам, трудовите пазари не са гъвкави и реагират мудно на икономическия цикъл, не се инвестира достатъчно в човешки капитал и изследвания, а икономиката е насочена повече към имитации, отколкото към иновации. Прекалено много се разчиташе на добре установили се фирми в традиционни индустрии, а в някои страни - на бума в строителството, което обаче е с ниска производителност.

Днес в постоянната висока безработица хората започват да губят уменията си и да се отказват от търсене на работа, а това прави социалните модели практически невъзможни за поддържане в сегашния ми вид.

Еврозоната ще отбележи през 2013 г. втора поредна година на рецесия, най-вече заради кризата с държавните дългове. Близо една четвърт от банките продължават да са на държавни помощи, а рисковите премии в европейското банкиране са много по-високи от тези в САЩ и Япония.


Какво да се направи

В доклада се препоръчва лидерите да се фокусират върху кредитирането, инвестициите и създаването на условия за растеж, защото търпението на европейците започва да се изчерпва и ако няма резултати, каквито и да е структурни реформи или съкращаване на бюджетни дефицити ще бъдат отхвърляни от избирателите.

За икономически растеж и по-добра производителност Европа се нуждае от напълно функциониращ финансов сектор, което може да се постигне, ако банките признаят, че имат натрупани лоши дългове и правителствата помогнат за оздравяването им. От Bruegel смятат, че поемането на банковия надзор от ЕЦБ е уникален шанс за цялостна промяна в банковия сектор на еврозоната.

"Преди това обаче националните власти трябва да рекапитализират нуждаещите се банки и да ликвидират намиращите се в състояние да не могат да изпълняват ангажиментите си", препоръчват авторите. Те заявяват категоричната си подкрепа за банковия съюз в ЕС и според тях, за да стимулира правителствата да се раздвижат, Европейската комисия би могла да обяви, че до края на годината няма да регистрира подобни оздравителни мерки като увеличаване на дефицита.
Друг начин за раздвижване на икономиките е да се субсидират от държавата кредити за дребни и средни предприятия, защото банките се въздържат да им отпускат заеми. Тук вероятно трябва да се намеси по-решително Европейската инвестиционна банка и да се изтеглят по-напред в бюджетните срокове усвояването на структурни еврофондове в държавите с особено тежка рецесия.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Председателят на Долната камара Нанси Пелоси обвини американския президент Доналд Тръмп, че "си играе със здравето на децата". В неделя тя остро разкритикува администрацията на ...
  Новини Германия, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, изрази пред Европейския парламент твърда решимост до края на годината на почти всички заседания на европейските министри да ...
  Новини За втора поредна вечер стотици жители на сръбската столица Белград се събраха пред сградата на парламента.Те протестираха срещу затягането на мерките срещу COVID-19.Протестът прерасна ...
  Новини Австрия отправи предупреждение да не се пътува до България, Румъния и Молдова заради влошената ситуация с епидемията от новия коронавирус (COVID-19) в трите страни и клъстери от ...
  Новини Европейската комисия събра 7,4 милиарда евро при поставена цел от 7,5 млрд. евро за разработка на ваксина и лечение срещу Covid-19, съобщи БНР.От Еврокомисията предложиха 1,4 милиарда евро. ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?