26 Април 2024 г. Петък

Шестте най-големи държави в ЕС започват борба с данъчните убежища

2013-04-13 18:09:56
Най-големите 6 държави в Европейския съюз се договориха късно в петък да си сътрудничат в борбата със страни и територии, действащи като т.нар. данъчни убежища, с което засилиха допълнително натиска над членове като Австрия и Люксембург силно да намалят банковата си тайна.

На неформалната си среща в Дъблин финансовити министри на Германия, Франция, Великобритания, Италия, Испания и Полша обявиха плановете си да настояват за повече банкова прозрачност в Европа и извън континента.

"Никой не може да отрече, че банковата тайна е нещо остаряло, че имаме нужда от ефективна система за борба с методите за избягване плащането на данъци", заяви френският финансов министър Пиер Московиси в компанията на колегите си от останалите страни.

"Мисията ни е да дадем тласък. Когато тези шест големи европейски столици действат заедно, се изпраща сигнал, на който никой не може да се противопостави."

Колегата му Джордж Озбърн каза, че Лондон работи за повече прозрачност на отвъдморските британски територии Кайманови острови и Британски Вирджински острови. "Местата, където можете да се скриете, стават все по-малка и по-малки"Разговорите ни напреднаха. Няма никакво съмнение какви резултати очакваме от тях".

Reuters припомня, че тази седмица Люксембург отстъпи от строгата си банкова тайна и обяви, че от 2015г. започва да споделя с правителствата от ЕС данни за притежателите на банкови сметки и депозити в местните банки.

Така остава само една страна в ЕС - Австрия, която не прилага автоматичен обмен на такава информация.

Австрийският финансов министър Мария Фектер категорично отказва Виена да преразгледа режима, фиксиран и в конституцията. Тя нападна партньори в Г-20 като Великобритания и САЩ за това, че те самите не успяват да се справят с "горещи точки" под тяхна юрисдикция, за които има подозрения, че перат пари.

Борбата на Фектер изглежда много трудна, след като по данни на Европейската комисия годишно правителствата в ЕС са лишавани от около 1 трилион евро неплатени данъци върху изнесени в данъчни убежища пари.

В събота се провежда среща на финансовите министри от ЕС, на която се очаква сблъсък на Фектер с германския й колега Волфганг Шойбле. Той заяви, че "всяка страна може независимо да определя данъчната си политика, но това означава също така, че трябва да се въздържа от това да пречи на другите държави законно да облагат с данъци своите граждани."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати