Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Фев 29
Начало arrow Свят arrow Българите в Молдова поискаха автономия

Българите в Молдова поискаха автономия

  Print E-mail
2013-04-13 17:58:01
източник: dnevnik.bg

Тараклийският районен съвет в Молдова единодушно е одобрил в петък обръщение към властите в Кишинев, с искане да се предостави национално-културна и административна автономия на населението, мнозинството от което са етнически българи.

Това съобщиха молдовски и руски медии, цитирайки документа и думите на кмета Сергей Филипов. По думите му обръщението е по повод 200-годишнината от основаването на Тараклия, което ще бъде официално отбелязано на 6 май.

Към обръщението има и проектозакон "За особения статут на Тараклийския национално-културен район на Република Молдова". В първия член на документа се отбелязва: Тараклийският район с компактно българско население получава особен статут на административна автономия в рамките на своята територия и като център на национално-културната автономия на българската общност в Република Молдова. Той се нарича "Административно-териториално образувание Тараклийски национално-културен район"Правото на българското етническо мнозинство на особен статут на Тараклийския район се оформя като административна автономия.

В същия документ в член 15 се определя, че "в официалните контакти на територията на Тараклийския национално-културен райно редом с държавния (молдовски - бел.ред.), се използват български и руски езици."

Решението от петък идва веднага, след като в четвъртък автономия поискаха и гагаузите. На 11 април депутати от Народното събрание на Гагаузия единогласно одобриха изявление, в което се констатира, че създалата се в страната ситуация "принуждава народа на Гагаузия да преразгледа съгласието си за самоопределение в състава на Република Молдова със статут "автономно-териториално образувание с особен правен статут". 

При избухването на гражданския конфликт в Молдова в началото на 90-те години гагаузите обявиха своя независима република, но приеха компромиса за автономия през 1994г. Този статут така и не е реализиран напълно и непрекъснато се подлага на съмнение от централните власти.

Гагаузите наброяват около 150 000 души и представляват тюркоезична православна група, избягала през ХIХ век към Бесарабия заедно с етническите българи. В днешна Гагаузия българският има статут на местен език и се изучава в училищата, в които има български ученици.

Конкретният повод за действията на гагаузите е законопроект на Либералната партия на Молдова, предлагащ руският да бъде лишен от статут си на език за официално общуване, да се замени молдовският с "румънски" и да се отмени гагаузко-руско-молдовското триезичие в Гагаузия, като се замени само с румънски и гагаузки.

През миналото лято автономия поиска вторият по големина и предимно рускоезичен град на страната Белци. Общинският съвет предложи референдум за автономия, който бе отменен от съда. Кишинев обаче поде идеята и я трансформира в по-безопасната за правителството форма - Белци стана административно-териториална единица, приравнена със столицата, но без допълнителните правомощия на централния град на страната.

В края на 2012г.  Евгений Шевчук, лидерът на непризнатата Приднестровска република, населена с етнически руснаци, заяви, че кани "Гагаузия и Белци да се присъединят".

В законопроекта от Тараклия се отбелязва, че инициативата трябва да бъде реализирана "за целите на установяване на справедливост по отношение на българската общност, съхраняване на междуетническия мир и спокойствие, изключване на опитите за нарушаване на цялостта и ликвидиране на Тараклийския район". Освен това се допълва, че "се отчитат исторически установените условия за развитие на българската култура, език и традиции и съхраняването на етническата самобитност на българите" и "се подкрепят многократните молби на цялата българска общественост за стремежите към национално-културно самоуправление".

За самоопределение в района е имало два референдума - през 1994г. и през 1999г. и на двата етническите българи са одобрявали искането за специален статут в рамките на Молдова.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Американският Сенат прие резолюцията, ограничаваща правото на президента Доналд Тръмп да използва военна сила срещу Иран - според документа, той няма да може да предприема такива ...
  Новини Турция ще предприеме конкретни действия, за да гарантира, че силите на режима на Башар Асад ще се оттеглят от зоната до наблюдателния пост в северозападната сирийска провинция Идлиб до края ...
  Новини Европейският парламент обсъжда отношенията си с Великобритания. Това сочи програмата на започващата днес седмична сесия на евродепутатите в Страсбург.Това е първото заседание на Европейския ...
  Новини Пентагонът хвърля $ 5млрд. за борба с Русия и Китай. За целта ще бъдат засегнати редица програми на американската армия. Това разкрива в. "Уолстрийт джърнъл".Водещият делови вестник е ...
  Новини Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Гърция играе "нечестна игра", след като тя покани командира на Либийската национална армия фелдмаршал Халифа Хафтар в Атина за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?