26 Април 2024 г. Петък

Прокурор Малена Филипова: Страхувам се за живота си

2013-04-13 11:31:03

„Абсурд е това, което се случва с един магистратс 35 години трудов стаж. За мен борбата с корупцията беше кауза". Това заяви прокурор Малена Филипова в предаването „На светло с Люба Кулезич" по Нова ТВ по повод поисканата й оставка от главнияпрокурор Сотир Цацаров.

Тя похвали предишния обвинител номер едно Борис Велчев, за когото борбата с корупцията също била кауза.

Филипова подчерта, че тя по длъжностна характеристика трябва да докладва на главния прокурор и отговорния заместник-главен прокурор координирането и контрола по делата, проверките и преписките срещу прокурори.

„Никъде не съществува забрана да не се проверяват анонимни сигнали," увери тя по повод друго констатирано от Сотир Цацаров нарушение на Малена Филипова, че са образувани преписки по анонимни сигнали. „Имаме 10 такива сигнали за 4 години, каза тя. Лично се запознах със сигналите, видях, че те са конкретни, за конкретни лица", увери Малена Филиова и призна, че действително по тези анонимки е нямало резултатност, което обаче според нея не е причина да не се проверяват подобни сигнали.

„Не съм слагала чадър над Мирослав Найденов",категорична бе прокурор Малена Филипова. Тя обясни, че през 2011 при нея постъпва сигнал от бившия министър на земеделието за нарушения в МЗХ. Веднага тя го подала към ДАНС през 2011 и то лично на тогавашния председател на агенцията Цветлин Йовчев. Според нея какво е станало със сигнала на Мирослав Найденов може да отговори настоящият шеф на ДАНС Константин Казаков.

Магистратът обясни, че в касата си държи секретни преписки, както и решени преписки с т.нар. „чувствителна информация". Оказва се, че в касата й имало приключили проверки срещу шефове на съдилища, които ги оневиняват. Тя ги съхранявала, за да не излезе  тази информация в медиите и да не се злоупотреби с нея.

В касата си тя държала, както се изрази „гордостта на кариерата й", сред които се нарежда и делото „Златна перла". „С това дело казахме, че държавата ще си отвоюва загубеното", подчерта прокурор Филипова.

В касата й се намирала и преписката за Общинска банка.

Имало и копие от прекратено дело от 2004 година за убийство на мароканска гражданка в София.  "Това дело беше ключът към затвора, където бяха нашите медицински сестри", каза Малена Филипова и обясни, че заподозрян за убийството бил синът на тогавашния посланик на Либия в София. Делото обачебило „смачквано". Можехме да поискаме някаква размяна, смята прокурор Филипова.

Според нея създавани са пречки това дело за убийството на мароканката да бъде разкрито. „Има много засегнати от мен хора", посочи тя.  „Има много хора, които искат да замлъкна завинаги като един от най-информираните хора в държавата за корупцията в съдебната система" „Чувствам заплаха за живота и свободата си".

Прокурор Филипова се притеснява, че някой ще плати за„случаен инцидент" с нея. Тя е категорична, че всички във ВКП са си изпълнявали задълженията. Припомняме, че главният прокурор Сотир Цацаров предложи за уволнениедоскорошния ръководител на Инспектората към ВКП прокурор Малена Филипова.

В мотивите си обвинител номер едно обясни, че в работата си Малена Филипова е осъществявала виновно неизпълнениена служебните задължения и е извършила тежки нарушения. Едно от откритите нарушения е, че инспекторатът е възлагал на ДАНС и ГДБОП преписки за проверка, без това да е от компетентността на двете служби.

Освен това Инспекторатът е разглеждал преписки, които не са били от неговата компетентност, като например такива срещу частни съдебни изпълнители и нотариуси или съдии.

Друго констатирано нарушение касае 21 преписки,образувани по анонимни сигнали и жалби, които също са били пращани на ГДБОП и ДАНС за проверка, макар по тях да липсват данни за извършени тежки престъпления като не е спазван принципът на случайното разпределение на преписки.

Принципът не е спазен при всички решени през 2012 г. преписки, които са общо 586.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати