24 Април 2024 г. Сряда

Отварят парка "Врана" в края на май

2013-04-12 15:38:34

Резиденция "Врана" ще отвори врати за първи път за посетители в края на май. Това казаха пред журналисти Йорданка Фандъкова, кмет на София, и Милена Васева, директор на ОП "Паркове и градски градини".

Посещенията ще бъдат контролирани и само по определени маршрути, за да се запазят растителните и животински видове. Гражданите и групите ще бъдат придружавани от екскурзовод, който ще посочва интересното биоразнообразие, ще съблюдава за спазването на реда и ще разказва интересната история на "Врана". "Няма да може да се правят пикници", уточни Фандъкова. С автобус 5 и 7 гражданите лесно ще стигат до "Врана". "Спирката им е на 100 метра от входа, тъй че насърчавам ползването им", подчерта Фандъкова.

Почистването и ремонтната дейност на парка не са приключили и ще продължат след отварянето за посещения, уточни кметът на София. Реновирането на четирите езера в парка, централната алея, мостчета, алпинеуми, осветлението, монтирането на видеонаблюдение продължава.

Поетапно в годините ще бъдат отваряни и други части на парка. Издръжката на парка струва на Столична община 400 хил.лв. годишно. Паркът на Резиденция "Врана" е голям почти 1000 декара и в него има 821 вида растения, около 100 вида птици, лисици, язовци, сови, сърни, зайци, диви котки. Само тук, в София, може да се срещне голям ястреб. Също необичайно е, че тук той съжителства с малък ястреб, разказаха уредниците. Във "Врана" е засаден първият червен дъб в България. Заради голямото си разнообразие на животни и растения, някои от тях редки, паркът е със статут на резерват.

За да не се нарушава спокойствието на животните, но все пак да могат да бъдат разгледани, има "фотокапани", с които ще се прави мултимедия в реално време и записи с интересни моменти. Паркът има и историческа стойност. Тук се намира резиденцията на царската фамилия.

Преди Освобождението на България "Врана" е чифлик на Осман паша. През 1911 г. княз Фердинанд откупува "Врана" от д-р Никола Странски. Князът е любител орнитолог и решава да нарече чифлика на първата кацнала на покрива птица. Дворецът бил накацан от цяло ято врани и оттогава остава в историята с името "Врана".

Паркът ще бъде включен в туристически обиколки на София, а информация ще може да се получава от Туристическия информационен център, който се намира в подлеза на СУ "Климент Охридски".

Посещенията през седмицата ще бъдат за организирани групи туристи, ученици и студенти. За индивидуални посещения от граждани, паркът ще е отворен събота и неделя. Входът за индивидуален билет за възрастен ще струва 5 лв., за групи над 15 човека - 2 лв. на човек, а за деца до 6 г. и пенсионери ще е безплатен. Работното време на парка ще бъде от 9.00 до 18.00.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати