23 Април 2024 г. Вторник

Росен Плевнелиев призова: Не обещавайте всичко, а само изпълнимото!

2013-04-12 15:04:12
Не обещавайте всичко, а само това, което реално можете да изпълните, призова политиците президентът Росен Плевнелиев в изявление по повод началото на предизборната кампания за вота на 12 май.

Според Плевнелиев това е начинът доверието на гражданите в политиците и институциите да се върне.
Той напомни, че гръмките обещания понякога осигуряват лесни победи, после обаче те следва да се изпълняват.
Президентът смята, че народът ни е придобил „специфична сетивност“, която му позволява лесно да отсее популизма от реално изпълнимите ангажименти. Този усет му помага да разграничи партизанските битки от войната за просперитета и дългосрочното развитие на нацията, заяви той.

Държавният глава призова демокрацията да бъде изпълнена със съдържание за обикновения човек, той да повярва, че е важен и политиците го чуват, че държавата и институциите работят за него.

Плевнелиев апелира за отговорна и позитивна политическа кампания. Черният пиар и компроматите няма да впечатлят българския избирател. Истински ще го впечатли едно градивно политическо съревнование, основано на сблъсък на идеи, програми и управленски решения, смята президентът. Нашата голямаотговорност днес е да върнем доверието на гражданите към механизмите на държавността, беше категоричен той.

По думите му исканията на хората показват реалния дневен ред на обществото. Президентът апелира политическите партии да предложат устойчиви модели за развитие.

Чуйте хората, адресирайте проблемите им, предложете решения и поемете ясни ангажименти. Работете за доверие, само така ще излезем от социалната и политическа криза, в която се намираме, заяви Плевнелиев. По думите му доверието се печели трудно и изисква честен и открит диалог с хората, както и постоянни действия.

Българският народ очаква промяна, очаква по-различен и национално-отговорен подход към важните за обществото въпроси, очаква активен диалог на политиците с гражданското общество, качествено нов ангажимент за управлението на страната, заяви Плевнелиев.

Президентът посочи, че години след промените все още много българи са на мнение, че политиката е мръсна работа, че в нея се случват странни компромиси, а процесите се движат от задкулисни договорки. В демократичния свят политиката дава възможност да се генерират добрите решения, посочи държавният глава. 

По думите му политическият дебат в кампанията трябва да се фокусира върху реалния дневен ред на обществото, върху реалните проблеми на хората.

С гласа си ние определяме приоритетите, изразяваме претенцията си към управляващите. Нека да покажем на всички нивото на зрялост, до което сме достигнали, привързаността си към европейските ценности и желанието си да надградим демократичната и правова държава. Единственият път към това са демократичните избори, заяви президентът. Плевнелиев пожела успех на участниците във вота.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати