Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Юни 4
Начало arrow Политика arrow От днес стартира предизборната кампания

От днес стартира предизборната кампания

  Print E-mail
2013-04-12 10:05:40
източник: dnes.bg

От 12 април започва предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 12 май. За доверието на избирателите ще се състезават общо 38 партии и седем коалиции, регистрирани в ЦИК, предаде БТА.

Кандидатите за народни представители в партийните листи са 7200, те ще се борят за 240 места в 42-то Народно събрание. Регистрирани са двама независими кандидати за депутати - Иван Стоянов Славков във Варна и Жоро Петров Ничев в Плевен, проверяват се подписите за регистрация на Октай Енимехмедов в Бургас.
Протестиращите ще бъдат представени в листи на различни политически формации.

По закон предизборната кампания се открива 30 дни преди изборния ден. С решение на ЦИК тя ще приключи в 24.00 часа на 10 май. Кампанията се води на български език. Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез медиите.Предизборните събрания са публични, а за реда при провеждането им отговарят организаторите и органите на МВР, посочват от ЦИК.

По закон, не се допуска предизборна агитация в държавните и общинските учреждения и институции, както и 24 часа преди вота и в самия изборен ден.

От комисията информират, че кандидатите за народни представители и партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, имат право на еднакъв достъп до източниците на информация, която им е необходима за предизборната кампания.

По информация на ЦИК, досега като наблюдатели на вота на 12 май са регистрирани шест български неправителствени организации с общо 127 наблюдатели, както и 27 наблюдатели на ПАСЕ и четирима на ПАЧИС.

На предстоящите избори ще се гласува с интегрална бюлетина, с дължина около метър. Досегашните управляващи от ГЕРБ отиват на изборите под мотото "Имаме воля", а Коалиция за България - под мотото "Да върнем България на хората".

"С ДПС за свободна и сигурна България" е логото на Движението за права и свободи, които ще обявят в събота слогана на кампанията си, определен след конкурс. "Атака" влиза в предизборната кампания с призива "Да си върнем България". Коалиция "ДСБ-БДФ" тръгва към избирателите с "Три стъпки за по-добра България. Има изход, има път напред". Коалиция "Съюз на демократичните сили" ще обяви мотото си при откриването на кампанията си в неделя, а РЗС - днес.

Партия "Движение България на гражданите" казва "ДА на нормалността!", а кампанията на Коалиция "Център - свобода и достойнство", в която влизат НДСВ и партията с председател Корман Исмаилов, ще бъде под мотото "Бъди в центъра". ГЕРБ, "ДСБ-БДФ", "България на гражданите" и РЗС откриват предизборните си кампании днес, а на 13 април, това ще направят Коалиция за България и ДПС. "Атака" и Коалиция "СДС" ще поставят началото на кампаниите си в на 14 април.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  Новини Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро и днес си е написал оставката, без да я съгласува с някого, но и без да опъва ластици, както се изрази по аналогия с думите на ...
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?