25 Април 2024 г. Четвъртък

България е 17-а сред 50 държави според нов Индекс за социалния прогрес

2013-04-11 23:09:53
България се нарежда на 17 място сред 50 държави според новосъставения Индекс за социалния прогрес. Той измерва степента, до която страните се грижат за социалните нужди и за нуждите на околната среда на своите граждани. Целта на репера е да допълва брутния вътрешен продукт (БВП) като белег за благополучието на дадена държава.

Индексът е създаден от професор Портър и проекта The Social Progress Imperative и беше представен за първи път днес на годишния форум за социално предприемачество Skoll World Forum. Организиран от американската фондация Skoll Foundation, неговата мисия е да стимулира мащабни социални промени чрез подпомагане на иновативни идеи, посветени на решаването на най-наложителните световни проблеми. В проучването са участвали икономисти от Масачузетския технологичен институт (MIT) и международни организации и компании като Cisco, Deloitte Touche Tohmatsu Limited (DTTL), Fundacion AVINA и Compartamos Banco.

Индексът за социалния прогрес обхваща 52 показателя в три основни области: "Основни човешки нужди" (сред които храна, въздух, вода и канализация); "Основи за благополучието" (достъп до основно образование, информация и комуникация, здравеопазване и рационално използване на околната среда) и "Възможности" (лични права и свободи, равенство и интеграция). За измерването на тези индикатори са използвани сериозен обем статистически данни от международно признати източници като Световната банка и Световната здравна организация. Всеки показател получава оценка от 0 до 100, като най-накрая сборът показва индекса за социалния прогрес на съответната страна.

Проектът включва 50 държави, които целят да представят най-пълна картина на различните географски райони, населения и икономики в света. Изследваните страни представляват повече от три четвърти от световното население. През следващите години планът е да се обхванат още държави, докато броят им не стане поне 120.

България изненадващо се нарежда на доста предното 17 място в класацията с обща оценка 54.1 от 100. За сравнение, никоя страна не събира повече от 65 точки. Челната позиция е за Швеция, следвана от Великобритания, Швейцария, Канада и Германия. САЩ са на шесто място, а непосредствено след тях са Австралия, Япония, Франция, Испания и Южна Корея.

По показатели Япония води в категорията "основни човешки нужди", Швейцария – в основите за благополучие, а САЩ – във възможностите. България заема 3-то място сред всички държави според фактора "Въздух, вода и канализация". Представянето на страната ни е оценено добре и според индикаторите за достъп до основно и висше образование, но има нужда от подобрения в областите "личната сигурност", "рационално използване на околната среда" и "равенство и интеграция".

Създателите на индекса споделят, че неговата цел е разкривайки състоянието на определени области, да подпомогне дискусията по националните приоритети и да насочи решенията за социални инвестиции. Те се ангажират да се свържат с местни партньорски организации във всяка страна, с помощта на които да публикуват проучванията си и да подчертават най-важната информация от тях пред фигурите на управленски постове, от които зависи взимането на решения.

Един от ключовите изводи на доклада е че икономическото развитие е необходимо, но не и достатъчно условие за социалния прогрес. В доста категории се оказва, че страни с много различен доход на глава от населението се представят по приблизително еднакъв начин.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати