20 Април 2024 г. Събота

Цветанов непреклонен: Коалиция с БСП, "Атака" и ДПС - не!

2013-04-11 22:58:11

Политическа партия ГЕРБ няма да се коалира никога с БСП, „Атака” и ДПС. Това каза заместник.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде „Фокус”.

Политическа партия ГЕРБ участва самостоятелно на предстоящите избори, както го е правила през последните шест години, посочи Цветанов. На база резултата, който ще получим от избирателите, ще формираме правителство, ако имаме възможност.

ПП ГЕРБ има ясна политика, ясни акценти, ясни приоритети и ще се придържаме към тях, продължи Цветанов и допълни, че основната цел е да се достигне до колкото може повече български граждани, да се представи управленската програма на ПП ГЕРБ, основните акценти и да се продължи финансовата стабилност, както и ефективната борба срещу организираната и битовата престъпност.

 

Вчера в Брюксел зам-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви категорично, че партията му няма да се коалира с БСП и "Атака", а на въпрос за евентуално партньорство или коалиция с ДПС или „България на гражданите“Нека ви отговоря на 12 май“.

По-рано днес пък лидерът на ДПС Лютви Местан отказа да коментира в прав текст дали партията му би влязла в коалиция с ГЕРБ след парламентарните избори на 12 май.

„Аз нерядко съм казвал, че се затруднявам да интерпретирам позициите на г-н Цветанов. Той наистина ми е сложен. Какво означава „Ще изчакам изборите“. Може би иска да каже, ако имаме самостоятелно мнозинство, няма да се коалираме с никого, ако имаме съответен резултат и някоя удобна патерица е влязла в парламента, ще се обърнем към тях и т.н.

Извинете, това няма нищо общо с отговорна, принципна позиция, каквато ние имаме, преди да е започнала предизборната надпревара. Ние преди да говорим за коалиране между конкретни политически субекти, искаме коалиция на съгласието за националните приоритети“, коментира Местан.

„В името на постигнатото съгласие за националните приоритети ние сме готови да не бъдем опозиция дори да не сме част от управлението на страната. Толкова е принципна позицията ни. Ние нямаме за самоцел участието в управлението на страната“, изтъкна той. 

По думите му никак не е добре „ДПС идва да управлява“. Според него ДПС ще става все по-желан партньор, защото идеите, които презентира, са в пълно съответствие с националния интерес на България. 

„Ние ще генерираме стабилност, защото сме загрижени за стабилността на страната. Разбира се, че едно национално съгласие е добре да се прояви като консенсус, най-сетне. Но ако не е възможен консенсус по националните приоритети, ние бихме настоявали за много широко политическо съгласие за тези национални приоритети“, разясни лидерът на ДПС.

На конкретния въпрос обаче дали партията му би подкрепила и ГЕРБ, ако те приемат националните приоритети, той не отговори.

“Движение България на гражданите” е неудобно, защото е единствената пречка пред коалиция между ГЕРБ и ДПС”, обясни днес пък Калин Томов от партията на Меглена Кунева. “Ние не сме опция, а по-скоро ще бъдем пречка за такава коалиция, защото не общуваме с хора, които не уважават опонентите си, а усъвършенстват ченгеджийския си потенциал”, добави и Прошко Прошков.

“Движение България на гражданите” ще бъде в следващия парламент тази сила, която ще се противопостави на всички задкуслисни договорки. Трябва да припомним, че Бойко Борисов дойде на власт, за да спре безчинствата на ДПС и порциите на Доган. За нас обаче тандемът Цветанов-Местан е същият като Борисов – Доган”, каза говорителят на щаба на партията.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати