26 Април 2024 г. Петък

Част от бизнеса осветли доходите си по закона „Янев”

2013-04-11 22:55:47
523 декларации от новозадължени лица по Закона за публичност на имуществото са постъпили в Сметната палата. Според промените в закона обаче задължени да подадат декларации са 2 404 нови лица - представители на участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество, енергийните дружества и ръководителите на политически партии.


Според закона те трябва да подадат декларации в 14-дневен срок, тоест до 9 април включително. Все още тече срокът за подаване на декларация по пощата. Глобата за неподадена декларация е от 1000 до 1500 лева.

С мотива, че не участват в разпределението на публични средства, представители на работодателски организации отказаха да изпълнят разпоредбите на Закона за публичност на доходите на лицата, заемащи висши длъжности. Това обаче все пак са направили някои от тях. 

 Своите имоти са обявили Огнян Донев (КРИБ), Сашо Дончев (БСК), зам.-председателят на БСК Камен Колев и др. 

Огнян Донев, председател на УС на КРИБ, е декларирал 6 апартамента, 4 от тях в София, два гаража и две къщи, акции в редица дружества. На два от апартаментите в Банско и в Созопол собственик е Росица Донева. Донев е декларирал заем от 1501922 лева. 

Сашо Дончев е декларирал ½ идеална част в три апартамента, два гаража и офис, акции в дружества. Един от апартаментите е в Ямбол, останалите в София. Сред задълженията над 5 000 лева Дончев е декларирал служебни аванси за 42 100 лева и кредитен лимит за 90 000 лева. 

Декларации са подали и синдикалните лидери. Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев е декларирал апартамент, гараж и ателие в София, два леки автомобила – БМВ и Мицубиши Паджеро. Президентът на КНСБ Пламен Димитров е декларирал един апартамент и една паркомясто в София, магазин във Варна с цена на придобиване 19496 лева. 

Сред новите задължени лица, които подават встъпителни декларации по закона, са членовете на управителните и контролните органи на Националната електрическа компания, на Българския енергиен холдинг и на юридическите лица, които осъществяват дейност, регулирана от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Изпълнителният директор на НЕК Крум Анастасов е декларирал два апартамента в София, единият наследствен и два автомобила – „Шкода“ и „Опел“. Анастасов има и два банкови влога в лева - за 63 000 и за 1 000 лева.

В декларацията на председателя на Съвета на директорите на БЕХ Валентин Николов на името на Галина Николова са декларирани идеални части от два апартамента в София, единият от които е дарение, дворно място с етаж от къща, офис и магазин в Поморие – дарение,  парцел в с. Равнище край Правец също дарение, вила с вилно място в с. Горна Малина. Николов е декларирал банков депозит от 50 000 лева и два леки автомобила „Тойота“.

 

Изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов е декларирал два апартамента с гараж в София и парцел със селскостопанска сграда в старозагорското с. Мъдрец. Собственик на още две къщи с двор в с. Дрен, община Радомир е Нели Андонова. Андонов е декларирал два банкови заема от 20 000 лева и 10 000 лева.

Срокът за лицата, които са задължени да подадат ежегодна декларация за предходната 2012 г., е 30 април. Това се отнася за лицата, които са в обхвата на закона преди измененията му от 26 март 2013 година. Тези декларации се обявяват до края на юни.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати