20 Април 2024 г. Събота

Малка държава ли? Забранете този израз, смъмри ни дипломат

2013-04-11 22:54:17

Забранете думите "малка държава", ни препоръча британският посланик у нас Джонатан Алън в публична лекция Да бъда оптимист или песимист за България - наблюдения след една година от встъпването ми в  длъжност".

Поставете България в центъра на географската карта, посъветва още дипломатът. Ако сте част от управленческите структури, представители на правителството, на парламента, трябва да ви се забрани да описвате държавата си като малка, защото България не е малка и се боя, че заради тази нагласа България губи, отбеляза Алън. 

По думите на посланик Алън така ще се осъзнае геостратегическият потенциал на страната. Или се схваща България като периферия, или като държава - център на всичко, добави посланикът.   

По думите му изразът "Ние сме малка държава" позволява да се задълбочи схващането, че за България нещата се случват отвън, че при преговори не трябва да очаква да получи това, което иска.  Преуспелите държави съгласуват стратегиите си в столиците, оставят тактиката на дипломатите в Брюксел и не очакват да им се дава разрешение за всяка точка от преговорите, е на мнение той. 

Алън обърна внимание върху потенциала на съседна Турция като бързо развиваща се страна и огромен пазар, към който се стремят всички европейските държави. 

България е съсед на този пазар, припомни предимствата на страната ни посланик Алън и добави, че трудно открива в речи, документи или разговори свидетелства за това, че България възнамерява да използва тези свои предимства.

Джонатан Алън говори за икономическия аспект на образованието на ромските деца. Ако България иска да стане богата държава с по-високи заплати и по-висок стандарт на живота, това изключва стратегия, основана на използване на евтина работна ръка, смята дипломатът.

Според него съдебната реформа е икономически императив. България има много предимства в надпреварата за привличане на инвестиции - най-ниска данъчна ставка, ниска стойност на труда, добре образована работна сила, усъвършенства се националната инфраструктура, но един от най-големите недостатъци е невъзможността да се действа в съзвучие със закона бързо и последователно.

Делата се протакат прекомерно, няма гаранция, че съдиите ще вземат логични, съгласувани решения, дори когато казусите са ясни. Процедурите са прекалено сложни и носят риск да възпрепятстват правосъдието.

Това положение лишава страната от инвестиции, прави фирмите по-малко ефективни, намалява БВП и покупателната способност, каза Алън. Според него и административната реформа е като съдебната - пречи на бизнеса и на замогването. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати