29 Март 2024 г. Петък

Започна пълненето на иранската АЕЦ "Бушер"

2010-08-22 07:22:14

Започна зареждането с ядрено гориво на първата иранска атомна електроцентрала АЕЦ "Бушер", предадоха световните агенции.

Централата е построена от руската агенция за атомна енергия "Росатом", като дейностите продължиха 36 години.

На тържествената церемония в южния пристанищен град присъствахадиректорът на "Росатом" Сергей Кириенко и директорът на иранската Организация за ядрена енергия Али Акбар Салехи.

След като бъде зареден с гориво, ядреният реактор ще бъде пуснатна минимална мощност.

Опитите ще се проведат под наблюдението на МААЕ.

Те ще продължат 15 дни и едва след това централата ще заработи.

Енергетичният пуск на АЕЦ Бушер ще продължи до края на 2010 година, уточни шефът на „Росатом" Сергей Кириенко на брифинг в АЕЦ-а.След половин година тя ще работи с пълната си мощност.

По думите му всичко върви според установения график.

Кириенко подчерта, че АЕЦ Бушер е уникален проект, който няма аналог в света. 
От своя страна вицепрезидентът на Иран и ръководител на иранската Организация за атомна етергия Али Акбар Салехи нарече денят исторически за страната.

Кириенко отбеляза също така, че до две-три години Русия ще предаде изцяло управлението на АЕЦ-а на иранската страна.

В началния етап Бушер ще се експлоатира на паритетни начала, доказателство за което стана подписаният днес договор за създаване на съвместно предприятие за управлението на атомната електроцентрала.

То ще работи 50 на 50, каквото е и съотношението на персонала в „Бушер", уточнява Кириенко. С течение на времето обаче руските специалисти ще стават все по-малко за сметка на иранските.

Междувременно Кириенко допълни, че Русия е готова да достави на Иран изотопи за медицински нужди като „допълнително сътрудничество с сферата на мирния атом".
Тази възможност е обсъдена между него и Салехи.
Иран помоли за доставка на молибден-99 и йод-131 и ние вчера потвърдихме, сме готови да я осъществим, посочи още Сергей Кириенко.

Работата по АЕЦ "Бушер" започва през 70-те години на 20 век от германския концерн "Сименс", но прекъсва през 1979 г. Така от двата реактора единият остава завършен на 50%, а другият - на 85%.

През 1995 г. е сключено споразумение с Русия за оказване на индустриална помощ при изграждането на електроцентралата. През 1997 г. строежът е продължен от руската компания "Атомстройекспорт".

"Атомстройекспорт" на няколко пъти отлага датата на завършване на строежа на АЕЦ "Бушер", оправдавайки се с технически затруднения.

През миналата година ирански и руски ядрени учени извършихапробно пускане на атомната електроцентрала, а през март Владимир Путин заяви, че електроцентралата ще бъде пусната в действие през лятото на тази година.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати