24 Април 2024 г. Сряда

МВР и ЦИК бойкотираха премиера за изборите

2013-04-11 09:30:37

Водещото заглавие на "Сега" информира: "МВР и ЦИК бойкотираха премиера за изборите". Вътрешното министерство  замени идеята за ротация на полицаите в деня на вота с неясна проверка на роднинските им връзки с кандидат-депутатите и изборната администрация. 

Въпреки многото натрупани въпроси и липсата на елементарна информация дори за регистрираните за вота кандидат-депутати ЦИК не счете за нужно да се яви на второто заседание на изборния борд и дори отказа да му предоставя информация. Идеята на Райков за ротация на полицаите пък вчера бе рециклирана от главния секретар на МВР Калин Георгиев до проверка за роднински връзки на хиляди служители, която надали ще бъде извършена задълбочено в оставащите дни до изборите. ЦИК реши още да не отваря кода за достъп до програмата на "Информационно обслужване", което ще отчита резултатите от вота. Искането бе направено от Института за развитие на публичната среда. Говорителят на комисията Бисер Троянов обясни, че ако всеки има достъп до програмата, ще се отвори възможност за манипулации.

В полето на предизборните си информационни новини изданието уточнява броя и имената на независимите кандидат-депутати, които са само трима - Октай Енимехмедов в Бургас, Иван Славков във Варна и Жоро Ничев в Плевен. Те ще се явят на предстоящия предсрочен вот, стана ясно след изтичането на крайния срок за регистрацията им.

"Дума" твърди, че мнозинството в ЦИК се превръща в инструмент на манипулации и фалшификации на изборите. 
Определението е на лидера на БСП Сергей Станишев, който вчера коментира отказа на ЦИК да разкрие кода на софтуера, който ще брои изборните резултати. Това решение бе взето с гласовете на представителите на ГЕРБ, "Атака" и НДСВ.

По думите на лидера на БСП това говори за страх от прозрачност. "ЦИК поема тази отговорност, защото се превръща в политически инструмент на една партия", обвини комисията Станишев. Според него е показателно, че председателят на комисията, въпреки че е от ГЕРБ, се е противопоставил на това решение, а против него са гласували представителите на "Коалиция за България" и на ДПС.

"Преса" съобщава за: "Син скандал за 1 млн. лв." между бившите партньори Иван Костов и Надежда Нейнски. Командира е поискал такава сума от Надежда за участие в изборите. Прокуратурата се е самосезирала по случая. В интервю за вестника Иван Костов заявява: "Аз мога да изведа България от кризата!".

"24 часа" разяснява, че оставката на началника на президентския кабинет Цветлин Йовчев е предизвикала силен хлад в отношенията ГЕРБ-президент. Актът отвори поле за спекулации, че вероятно ще бъде поискан импийчмънт на президента. Според лидера на РЗС - Яне Янев, оставката е знакова за наличието на лагери и лобита в президенството. Самият президент Росен Плевнелиев обясни, че уважава свободата на избора на всеки и е последният човек, който би се противопоставил, когато член на екипа му има лични проекти, които не би могъл да съвмести с работата в президенството.

На първата си страница "Труд" съобщава: "Счетоводителка в Столичната дирекция на вътрешните работи е уличена в присвояване на 343 969 лева чрез заплатите на полицаите". Това е станало ясно от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция. От септември 2005 до август 2010 г. Валентина Тонева, "трудовик" в СДВР, надписвала заплатите в документите, които подавала към обслужващата банка. Сумите отгоре се превеждали не към титуляря, а към сметки на Тонева и на сина й. Счетоводителката е предадена на прокуратурата. Уволнена е от СДВР преди 2 г., обясниха оттам.

"Млякото изчезва от сиренето и кашкавала", предупреждава "Новинар". Магазините пълни с продукти от вредни, имитиращи съставки. "Преди 20 години сме произвеждали по 20 тона мляко, а сега едва достигаме 1 тон. Витрините в същото време изобилстват от сирена и кашкавали, но в тях няма никакво мляко", обясниха от Съвета на българските аграрни организации (СБАО). Експертите са категорични, че страната ни не спазва европейският регламент при търговията с млечни стоки. От бранша настояват предприятията, произвеждащи продукти с палмово масло, да излязат от списъка на мандрите.

До 1450 лв. ще струва учебната година в държавните вузове, сочи проект за университетските такси, публикуван на сайта на образователното министерство, известява "Преса". В НАТФИЗ най-скъпо - 1500 лв., на второ място са медицинските специалности, без скок - в Алма матер.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати