25 Април 2024 г. Четвъртък

Политици си признаха официално: Корупция винаги е имало

2013-04-10 09:58:31
Димчо Михалевски от БСП и Томислав Дончев от ГЕРБ се обединиха около мнението, че във всяко правителство е имало корупция. 

Признанието пръв направи социалистът пред bTV по повод хонорара на „хидролога” Ахмед Доган, а колегата му заяви, че опити за корупция е имало в предишния кабинет, но конкретно в неговия екип подобни практики не са били допускани.

От името на БСП Михалевски предизборно обеща 450 лв. минимална заплата до края на мандата, а през втората половина да се въведе семейното подоходно облагане, което е „модерен подход за решаване на демографската криза”. 

Михалевски отново заяви за намеренията на левицата за доходи до 4500 лв. да важи плоския данък, а над този праг с 20% да се облага горницата над 4500 лв.

Според Дончев обаче скалата за прогресивно подоходно облагане, предлагана от БСП, ще доведе до дупка в бюджета от над 1 млрд. лв. 

Бившият министър от кабинета на ГЕРБ прогнозира още, че малкото хора с доход над 4500 лв. ще започнат да крият приходите си „под масата”.

„Преразпределителната функция на бюджета няма да реши проблема с бедността”, добави още бившият министър. Той обаче се съгласи, че „основният фокус на усилията трябва да е върху квалификацията на работната сила.

„Няма държава, забогатяла от социални помощи и от преразпределителната роля на държавата. Работещата икономика е начинът българите да станат по-богати”, аргументира се Дончев.

И двамата политици признаха за корупционни практики при предишните две правителства. Михалевски обаче уточни, че образът му във водното огледало в Кърджали е „кристално чист”. Стойността на съоръжението беше оскъпена 10 пъти за времето на изграждане, докато той беше регионален министър.

Дончев на свой ред подчерта, че „жанрът на разкаянието и признаването на грешките е нов за политиката”, като намекна, че този подход е нововъведение на ГЕРБ.

Михалевски посочи, че предишните управляващи са оказали „рекетьорски натиск върху малките и средни предприятия”. Пример за това бил бизнесменът Гриша Ганчев. Според социалиста, който не изпадна в подробности, на собственика на „Литекс” бил иззет бизнес в хидроенергетиката.

„Изкуственото повишаване на доходи и работни места е най-голямата лъжа на БСП“, смята Томислав Дончев. Най-голямата лъжа на ГЕРБ е, че същото нещо може да продължи”, отвърна Михалевски. Той обаче заяви, че всеки, който дойде „честно и в името на народа”, ще бъде приет от левицата. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати