18 Април 2024 г. Четвъртък

Надежда Нейнски: "Костов ми поиска много пари за общия проект"

2013-04-10 09:01:40

"Конкуренцията ме мобилизира. Когато имаш сериозни цели, е хубаво да имаш и сериозен опонент. Амбицирана съм два пъти повече! Това заяви пред "Стандарт" бившият регионален министър Лиляна Павлова, която ще се изправи в парламентарните избори срещу двете най-силни лица на БСП. Във Варна тя ще се бори с номинирания за премиер от левите Пламен Орешарски, а в Стара Загора - с лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев.

"С Орешарски например и двамата сме от експертните квоти на партиите, които ни издигат - ще дебатираме по икономически въпроси. Със сигурност женски трикове не прилагам в работата си. Прекалено съм директна, рязка и влизам "с бутонките". В отговор на друг въпрос, Павлова споделя, че не одобрява решението на служебното правителство да прехвърли за бедните 20 млн. лева от парите за инфраструктура.

"Не е правилно да вземеш от нещо, което работи - на практика от бизнеса, който строи и осигурява работни места. Защото, ако няма инвестиции, те ще освободят работниците, които отиват на опашката за социални помощи. Получава се параграф 22. Затова оттук нататък служебното правителство, ако реже разходи, не трябва да е от инфраструктура и от парите за бизнеса, който плаща заплати", аргументира се бившият министър.

", е заглавието над блиц интервю в "24 часа" със социологът Иво Христов и журналистът Иво Христов. "Противно на всякаква логика ГЕРБ ще спечели на 12 май", категоричен е журналистът Христов. По думите му с тези предсрочни избори олигархията поставя обществото в изкуствена засада. "Новите играчи се оказаха извън играта поради липсата навреме, пари и структури. А сглупилите да се явят под различни байраци и с наемни регистрации ще пропилеят стартовия си капитал от доверие", смята той.

В интервю за "Труд"Те показаха, че обществото има съзнанието за силата на своята реакция. Че диалогът с властта не е изгубена кауза и оттук нататък има път, по който може да се търси напредък. Най-тъжното в протестите за мен си остава фактът, че българите протестираха за по-ниски сметки, а не за по-високи доходи и повече работа.

Не зная дали не достигна време недоволството от ЕРП-тата да се трансформира в конструктивно искане за повече и по-достойна работа, за да се плащат тези сметки. Или отчаянието е довело до безсилието да можеш да искаш повече от живота и да се бориш само да запазиш минимума, на който оцеляваш. Политическите усилия, с
които истински можем да помогнем на българите, са да ги насърчаваме да работят, да се квалифицират и образоват, да търсят възможности за собствен бизнес и лично развитие.

"Самостоятелно правителство на ГЕРБ с подкрепа от четвъртата или петата партия в следващия парламент - това, според мен, е най-вероятната прогноза", анализира още социологът.

Симеон Дянков свали кабинета на ГЕРБ. Това убеждение изказва в интервю за "Телеграф" професорът от Лондон Димитър Иванов. По думите му бившият министър "постави България не само в период на изключителна социална разруха, но и опасна политическа нестабилност". "Като финансов министър той не успя да разбере и респективно да намали размерите на натрупващия се лавинообразно у нас системен икономически, финансов и социален риск. Именно това е средата, в която сега това служебно правителство ще има да решава комплекс от проблеми", категоричен е Иванов.

Според професора България навлиза в нова рецесия, а намаляването на  потреблението и бруталното ускоряване на безработицата тласка към депресия. "Предсрочният вот ще има характер на санкция, въпросът е само до колко масивна ще бъде тя", допълва Иванов.

"Костов ми поиска много пари за общия проект", заявява пред "Преса" лидерът на "Синьо единство" Надежда Нейнски. Причината ДСБ и "Единство" да не се слеят е разминаване във визията и начина, по който трябваше това да се случи. "Това, което ни събра с Костов след толкова години е убеждението, че България има се нуждае от модерна реформаторска десница, която да даде реална дясна перспектива за развитието на страната. За един период от време имахме общо виждане... но в процеса на преговорите се разбра, че ДСБ си представя формацията по друг начин - един политически субект /ДСБ/, към който всички гравитират и се вливат в него", разказва Нейнски.

Българската държава да вземе 2 млрд. евро нови заеми за периода 2014-2020 г., за да може да съфинансира европейските инфраструктурни проекти, но и да строи пътищата, за които европейското финансиране няма да стигне. Това поиска президентът Росен Плевнелиев, информира "Сега". Според държавния глава 
кредитите могат да дойдат от Европейската инвестиционна банка и Световната банка.

Откриването на Дунав мост 2 се отлага за 20 май, анонсира под глава "Новинар". Първоначалната идея беше връзката Видин-Калафат да се отвори за Деня на Европа на 9 май, но заради кризата у нас вниманието беше отклонено, признават от транспортното ведомство. Лошото време също е било фактор за забавянето.

Пролетен вирус, който атакува ушите, върлува у нас, алармира под глава "Телеграф". Оказва се, че все по-често на пръв поглед дори съвсем обикновени настинки водят до усложнение, болка, шум и възпаление в ушите. Почва се с леко парене, шум и дискомфорт, а се стига дори до кървене. бум се очаква и при чревните инфекции.

Пациентите трябва да участват в съвета по здравеопазване, призовава от страниците на "Новинар" Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. "Идеята е Обществен съвет по здравеопазването да бъде постоянно действащ оттук нататък, независимо коя политическа сила ще управлява 
държавата и кой ще е министър на здравеопазването. Това, което конкретно се случи на първата среща, беше да се обсъди правилникът за работа на съвета, който да определи рамките, в които той ще заседава, темите, по които ще заседава, процедурите, чрез които биха могли да се предлагат различни решения, както и какъв да е дневният ред.

"Военният министър праща висшите чиновници в строя", съобщава във водещото си заглавие "Сега". Само няколко седмици бяха необходими на Тодор Тагарев, за да заговори с език, който със сигурност ще го направи любимец на войската, но враг на чиновниците във ведомството. Той се обяви срещу т.нар. чантаджии и скъпоплатените пенсионери в Министерството на отбраната и заклейми раздаването на военните имоти. "Нека си признаем, че има и много колеги, които дълги години работят в центъра на София и други големи градове, заменят инцидентно София с Брюксел и това се вижда добре и не се приема от обществото", са думите  на Тагаров, цитирани от изданието.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати