26 Април 2024 г. Петък

Станишев: "Никой освен Коалиция за България не може да свали ГЕРБ от власт"

2013-04-09 15:38:42

"Никой освен Коалиция за България не може да свали ГЕРБ от власт". Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, който заедно с номинирания за премиер  Пламен Орешарски "като успешен тандем" представиха управленската програма на левицата при победа на вота на 12 май.

В залата бяха още водачите на листите на социалистите, представители на синдикатите и бизнесмени, както и коалиционни партньори на "червените" в Коалиция за България. 

Станишев традиционно припомни извънредната ситуация в страната – предсрочните парламентарни избори, които се свикват за първи път от 1997 година, и масовите протести от преди месец, които свалиха правителството на Бойко Борисов. 

Основният акцент в изказването на червения лидер беше "промяна". "Хората поискаха политика, която да отговаря на техните нужди", заяви Станишев. 

Червеният председател наблегна на тежката социална и икономическа ситуация в страната - безработицата, социалното неравенство, свитата икономика и необходимостта от “радикална, но предсказуема промяна“.

За 23 години преход има много натрупани разочарования. Няма политическа партия, която да не носиотговорност за тези разочарования, в това число и БСП, отчете лидерът на партията. Според него обаче левицата се променила и това си личало от номинацията на Орешарски за бъдещ премиер, ако БСП спечели изборите. 

По думите на Станишев подобно програмно правителство начело с финансиста е единствената алтернатива на правителство начело с Бойко Борисов като премиер и Цветан Цветанов за вътрешен министър.

Той атакува остро ГЕРБ за конференцията им в неделя, която напомняла на едни други партийни събития от преди 20 години. По думите на Станишев партията на Борисов обещавала “още от същото“ и повече полицейщина и газене на човешки права.

"Отиваме в тази битка с кауза, с ясна кауза. Да върнем България на хората", повтори слогана на Коалиция за България Станишев. Той категорично отхвърли обвиненията в популизъм и допълни, че червените имат ясни идеи как да изпълнят обещанията си – нови 250 000 работни места и развитие на икономиката.

Политическият монопол на ГЕРБ породи и икономически, напомни пак Станишев. Идеята за “дигитална България“ също се прокрадна в представянето на програмата – най-вероятно става дума за въвеждането на електронно правителство.

Станишев не си спести и добрите думи за Пламен Орешарски. "Червеният" лидер го определи като предсказуем, диалогичен и човек, който може да чува различно мнение. Лидерът на левицата го нарече и безспорен авторитет в икономиката.

"Имах честта в продължение на четири години да работя с него в един кабинет. Той представлява символ на всичко добро, постигнато тогава", посочи бившият премиер.

Според Станишев Орешарски олицетворявал ръста на икономиката, новите работни места, той умеел да казва “не“, когато трябва, и “да“, когато вижда кауза.

По думите на лидера на левицата Орешарски издържал и на черния пиар срещу левицата и показал лоялност, въпреки че не е член на партията.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати