25 Април 2024 г. Четвъртък

Доведен ли си до просешка тояга, лесно я размахваш срещу съседа!

2013-04-08 15:54:28

Работна група към Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси ще се занимава с проблемите на ромите, стана ясно на заседание на съвета към Министерския съвет.

Решението беше взето, след като 15 ромски организации напуснаха заседанието, недоволни от ефективността на съвета. Премиерът Марин Райков опита да ги спре, като им обеща промени в дневния ред и обсъждане на проблемите. Ромите обаче не приеха предложението. Нямаме нужда от кух съвет, заявиха те.

Премиерът даде срок на работната група до 22 април, когато е следващото заседание на съвета, да представи конкретни предложения за необходимите мерки. Недоволните членове на съвета настояват в нея да участват и специалисти от ромски произход и тя да подготви административна структура, която да управлява и контролира Националната стратегия за ромите. В минутите преди Райков да влезе в Гранитна зала, ромски музикален състав озвучаваше сградата на Министерския съвет. Ромският оркестър поздрави няколко пъти с изпълнения участниците в заседанието.

Премиерът посочи, че малцинствените групи са най-уязвими в период на социална криза. Когато един човек бъде доведен до просешка тояга, най-лесно е да бъде убеден, че трябва да я размаха срещу съседа или срещу този, който е различен, коментира Райков.

По думите му всички етнически групи, които съставляват нашата нация, трябва да се чувстват у дома си в България и да се чувстват равноправни на останалите български граждани. Проблемите според премиера няма да бъдат решени, ако се влезе в логиката на полемиката и конфронтацията.

Според Райков е необходимо да се разработят по-убедителни и по-ефективни механизми за привличане на по-голяма част от ромското население в България към програми, които ще позволяват повишаване на неговата образованост. По думите му българите от ромски произход имат нужда от допълнително усилие на обществото, за да може чрез по-голямата образованост да се повиши конкурентоспособността им на пазара на труда. Марин Райков призова работодателите да не проявяват прикрита дискриминация.

Той увери европейските партньори, че не провеждаме политика, която да цели да разтоварим своето общество от един проблем, за сметка на останалите страни в ЕС. „Ние всички си дължим една стъпка по пътя един към друг”, беше категоричен министър-председателят.

Нека всички да бъдем обективни какъв говор на омразата има в нашата страна. Към него прибягват определени политици, някои от тях разбиват вратата на Министерски съвет, стремейки се да влязат, и ние няма да толерираме това поведение, коментира Райков. Без да спомене „Атака“, той визира двата опита на националистите да присъстват на заседанието на правителството, които бяха отказани с аргумента, че правилникът ясно предвижда кой и в какви случаи може да присъства.

По думите му, когато човек смята, че е патриот или твърди, че е такъв, той трябва да работи за единството на нацията. Един патриот не парцелира нацията на етническа основа, той бди за нейното морално единство, защото иначе не е патриот, а политически спекулант.

„Разбирам и приемам възмущението на тези наши сънародници от ромски произход, които отхвърлят това поведение и искат държавата да ги защити”, посочи премиерът. Райков заяви, че проявата на расизъм е напълно чужда на българската национална традиция.

Марин Райков приветства заявената от някои от ромските лидери твърда решимост да се борят срещу купуването на гласове. На въпрос от залата "Вярвате ли им", премиерът заяви, че е важно "всички заедно да отправим ясен апел - хората не трябва да продават своите гласове, защото един глас струва много повече от това, което ви предлагат". 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати