24 Април 2024 г. Сряда

Местан и Пеевски ще водят по две листи на ДПС за изборите на 12 май

2013-04-07 22:34:44
Председателят на ДПС Лютви Местан, организационният секретар на партията Мустафа Карадайъ, както и бившите депутати Делян Пеевски и Петя Раева оглавяват по две от кандидатските листи, научи "Дневник". В 17 часа днес изтича срокът за регистрация на кандидат-депутатите в районните избирателни комисии.

В Кърджали, наричан "бастиона на Доган", първи е Местан, който от години е избиран за депутат от там. Когато през януари го посочи за свой наследник, почетният вече лидер на ДПС Ахмед Доган изрично подчерта, че е знаково новият председател да е от Кърджали. Там движението традиционно печели всички пет депутатски мандати с изключение на 2009 г., когато бившият министър на културата Вежди Рашидов направи пробив.

След Местан в листата са бившият кмет на Момчилград и местен лидер на ДПС Ердинч Хайрула, кърджалийският бизнесмен Мустафа Ахмед, бившият лидер на Младежкото ДПС и парламентарен секретар на бившия земеделски министър Нихат Кабил - Салиха Емин, бившият депутат Неджми Али и бившият зам.-министър на образованието в тройната коалиция Мукаддес Налбант.

Така от парламента отпадат "вечните" представители от Кърджали Юнал Тасим и Ремзи Осман, който в последните 23 години е неизменно в парламента. Тасим си е направил отвод и по примера на Доган, Емел Етем и Юнал Лютфи излиза от политиката.

Местан ще води и листата в Хасково, където ще се изправи срещу Делян Добрев от ГЕРБ и Драгомир Стойнев от БСП.

Организационният секретар Мустафа Карадайъ, който пръв се притече на помощ на лидера Доган след нападението срещу него и се включи в побоя над Октай Енимехмедов, е начело на кандидат-депутатите на ДПС в Смолян и Ловеч. В родопския град сменя Ариф Агуш и ще се конкурира с бившия кмет на града Дора Янкова (БСП) и Даниела Дариткова (ГЕРБ). В Ловеч пък, където досега ДПС не е печелила мандат, Карадайъ ще се изправи срещу бившия зам.-министър на здравеопазването в тройната коалиция Емил Райнов (БСП) и председателя на местния общински съвет Корнелия Маринова. 

Делян Пеевски запазва първото място в Пазарджик. Ще води и листата в Стара Загора срещу лидера на БСП Сергей Станишев и бившия регионален министър Лиляна Павлова. Бившия депутат от ДПС Петя Раева е първа сред кандидатите във Видин и в Пловдив-град, където се изправя срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и актьора Стефан Данаилов.

Бившият министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров остава първи само в листата в Пловдив-област, макар че в миналия парламент влезе от Бургас. В черноморския град водач на листата на ДПС е бившият главен секретар на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов. Зам.-председателят по организационните въпроси на ДПС Рушен Риза ще е първи в листата в Добрич.

Четин Казак, депутат два мандата и един от изявените юристи на движението, сега е водач в Габрово. Там досега партията не е успявала да вземе мандат, но сега има шанс, смятат в ръководството на ДПС. По информация на "Дневник" за Казак не е подсигурено избираемо място в друга листа.

От досегашните депутати на първа позиция в листите са Христо Бисеров - Шумен (срещу напусналия преди две години ДПС Касим Дал, Димитър Дъбов от БСП и бившия шеф на областната дирекция на МВР Любомир Христов от ГЕРБ), Йордан Цонев - Варна, Алиосман Имамов - Благоевград, Хасан Хаджихасан - Велико Търново, Камен Костадинов - Враца, Митхат Метин - Плевен, Хасан Адемов - Разград, Рамадан Аталай - Силистра, Янко Янков - Сливен, Емил Иванов - София-област, Тунчер Кърджалиев - Търговище. В Русе освободеното от бившия вицепремиер в тройната коалиция Емел Етем място поема Ферихан Ахмедова, областен председател на партията.

В Монтана хората на Ахмед Доган са се спрели на бизнесмен, съименник на бившия вътрешен министър - Цветан Цветанов, който се изправя срещу Искра Фидосова (ГЕРБ) и Младен Червеняков (БСП). В Кюстендил първи е общинският председател на ДПС Иван Чивийски, а в Ямбол - членът на ръководството на младежкото ДПС 28-годишният Радослав Ревански.

В трите софийски района, от които ДПС не е печелила депутатско място дисега, интересният избор е на Петър Ангелов - управител и собственик на фирмата "Ворошилов". В 23-ти район водач е Георги Горанов (бивш зам.-областен председател на ДПС в София), а в 24-ти район - Щерьо Щерев, определян като дългогодишен привърженик на движението. В Перник на първо място е Боряна Методиева, областен лидер на ДПС.

Благоевград - Алиосман Имамов

Бургас - Хюсеин Хафъзов

Варна - Йордан Цонев

Велико Търново - Хасан Хаджихасан

Видин - Петя Раева

Враца - Камен Костадинов

Габрово - Четин Казак

Добрич - Рушен Риза

Кюстендил - Иван Чивийски

Кърджали - Лютви Местан

Ловеч - Мустафа Карадайъ

Монтана - Цветан Цветанов, бизнесмен

Пазарджик - Делян Пеевски

Перник - Боряна Методиева

Плевен - Митхат Метин

Пловдив-град - Петя Раева

Пловдив-област - Джевдет Чакъров

Разград - Хасан Адемов

Русе - Ферихан Ахмедова

Силистра - Рамадан Аталай

Сливен - Янко Янков

Смолян - Мустафа Карадайъ

София - 23-ти МИР - Георги Горанов

София - 24-ти МИР - Щерьо Щерев

София - 25-ти МИР - Петър Ангелов

София-област - Емил Иванов

Стара Загора - Делян Пеевски

Търговище - Тунчер Кърджалиев

Хасково - Лютви Местан

Шумен - Христо Бисеров

Ямбол - Радослав Ревански
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати