19 Април 2024 г. Петък

Има опасност от наводнение на къщи край язовир Доспат, нивото на Дунав се покачва

2013-04-07 21:50:10
Язовир Доспат прелива, а водите му се отвеждат към язовирите Въча и Цанков камък, съобщи за директорът на "Басейнова дирекция -  Източнобеломорски район" Атанаска Тунтова, цитирана от агенция "Фокус".

По-рано днес кметът на Сърница съобщи, че иИма потенциална опасност от наводнения на приземните етажи на десетина къщи в града. В останалата част в областта обстановката е нормална, съобщи БНР. Всички големи водоеми са със свободни обеми, няма опасност от преливане на язовири. Денонощна охрана е осигурена и на микроязовирите в региона.

Атанаска Тунтова добави, че засега няма опасност от преливане на реките Марица и Тунджа. Очаква се най-високото ниво на река Марица да бъде достигнато след 9 април в района Пловдив, Първомай и Харманли, но въпреки това то ще бъде около код "жълто". ВЕЦ-овете работят и производството на електенергия се следи регулярно, като се преценява колко точно да бъде обработено, каза още Тунтова.

В останалата част в областта обстановката е нормална. Всички големи водоеми са със свободни обеми, няма опасност от преливане на язовири. Денонощна охрана е осигурена и на микроязовирите в региона.  Язовирите в обхвата на каскадата Доспат - Въча са под непрекъснато наблюдение и контролирано се изпускат.

Повишени са нивата на реките в Смолянска област, но залети площи няма.  Според кметовете на девинските села Селча, Михалково и Осиково обстановката в района е спокойна. Валежите не са повишили значително нивата на язовирите и залети площи и пътища няма.

Всички язовири и реки в Хасковска област са под контрол и имат достатъчно свободно количество, за да поемат евентуални високи води, предаде БНР.

В язовир "Ивайловград" има повече от 1 метър до критичното ниво. И трите турбини на ВЕЦ-а работят на пълна мощност и при влизащи около 160 кубични метра вода в секунда в язовира, от него изтичат по 280 кубика. Река Марица при Свиленград е на ниво 120 сантиметра, което е 4 пъти под критичното, а река Тунджа е с ниво 3 пъти под критичното.

Няма опасност от преливане на реки в ловешко. Заради валежите от дъжд незначително са се покачили нивата на реките в районите на Троян и Тетевен. В момента валежите са около 3 литра на квадратен метър, което не може да доведе до сериозно повишаване на нивата на водоемите в областта.

С 31 см се е повишило нивото на Дунав при Русе за последните 24 часа, съобщи агенция "Фокус", като се позова на информация от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав.

Понижение на нивото на реката има в горния български участък - при Ново село с 2 см, при Лом с 3 см и при Видин с 4 см. В средния и долния участък на Дунав нивото се покачва - 19 см при Свищов и при Силистра, с 12 см при Никопол, 6 см при Оряхово.

Три отводнителни помпени станции работят за отводняване на низинната част на областта. В землището на град Дунавци има земеделски земи, подгизнали от подпочвени води, предаде БНР.

При Лом е въведена втора на степен на готовност за действия при бедствени ситуации. Извършва се наблюдение в пет точки по бреговата линия. Значително се е повишило нивото на подпочвените води, особено в селата Долни Цибър и Орсоя, където екипи на "Напоителни системи" извършват отводняване.

Първа степен на готовност за повишено внимание е обявена за русенското крайбрежие, където водата е достигнала до дигите, но няма опасност от преливане.

Пикът за очакваните високи води в горното течение на Дунав ще бъде в понеделник, а за средното и долното течение - в петък, съобщи пред БНР Асен Личев, директор на дирекция "Управление на водите" в екоминистерството.

Най-значителни валежи днес се очакват в Централна и Южна България, а през нощта - в Източната половина от страната, съобщи пред дежурният синоптик Любка Кумчева.

Оранжев код за опасно време е в сила за осем области - Софийска, Пловдивска, Пазарджишка, Старозагорска, Смолянска, Хасковска, Кърджалийска и Габровска. В тези райони се очакват значителни количества дъжд - до 50 литра на квадратен метър. В почти всички останали области кодът е жълт и там се очакват валежи до 20-25 литра на квадратен метър.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати