26 Април 2024 г. Петък

Избори до дупка след 12 май? Забравете!

2013-04-06 09:18:12
"Мисията на кабинета ни е да върнем надеждата и доверието в институциите. Ще помогнем на народа сам да си помогне", очертава каузите на правителството премиер-министърът Марин Райков за "Стандарт". "Избори до дупка след 12 май? Забравете! Говоря тихо, но държа да бъда чут. Ще подадем ръка на 100 000 най-бедни, търсим резерви за още. До 2 седмици ще напишем правилата за държавните пари", очертава предстоящите задачи министър-председателят. 

В интервю за "24 часа" премиерът Марин Райков обяснява: " Служа на хората, няма да водя войни. Говоря, каквото мисля, и правя, каквото говоря. Аз съм свободен човек. Апелирам битките на партиите да са извън терена на този кабинет."
 
"38 партии и 7 коалиции ще се явят на парламентарните избори", обобщава "Сега". Говорителите на ЦИК Ралица Негенцова и Бисер Троянов обясниха, че партиите са закъснели със заявленията си за заличаване на регистрации, тъй като срокът за това е изтекъл на 27 март. 38 партии и 7 коалиции ще се явят на парламентарните избори на 12 май, обявиха вчера от ЦИК. Първоначално документи за участие подадоха общо 71 партии. В последния момент комисията заличи регистрацията на коалиция "ВМРО-Орлов мост" по нейна молба. В същото време отказа да отпише от регистъра други пет партии - "Синьо единство", "Обединена Социалдемокрация", Земеделски народен съюз, НДПС и Политически клуб "Екогласност". Комисията се мотивира с това, че в Изборния кодекс не са определени правила, които да позволяват отказ от регистрация. Но дори и това да е допустимо, трябвало искането да се направи преди да изтече срокът за регистрация на 27 март, уточниха от комисията. Всички искания за отказ от участие във вота бяха направени след това. На партиите няма да бъде възстановен и депозитът от 10 000 лв., който са внесли при регистрацията си.

Ситуацията, в която ще се проведат следващите парламентарни избори в България, е изключително стряскаща, коментира вчера Андреас Грос от ПАСЕ, цитиран от "Дума". По думите му положението е утежнено заради ниските доходи и безработицата, довели до протестите през януари и февруари. Не повече от 2% от населението са излезли на протестите, но 90% от българите ги подкрепят, изтъкна Грос. Той бе категоричен, че голяма част от българското общество е загубила доверие в политическите формации и че партиите могат да са носител на промяната. Демокрацията в България е в криза, констатира Грос. От ПАСЕ са доволни, че и президентът, и служебното правителство са се обединили около разбирането, че вотът трябва да е честен и свободен. Срамота е, че партиите трябва да плащат за ефирно време в медиите, изтъкна Грос. Той изрази съжаление, че Изборният кодекс не разрешава предизборната кампания да се провежда на майчин език от някои партии.

 "24 часа" пояснява: "Пет фракции на протестиращи ще участват в изборите на 12 май в коалиция със стари партии". Три вече са се регистрирали в ЦИК, а двете коалиции с име "Орлов мост" все още преговарят и до 18 ч. в събота ще се регистрират, уточняват лидерите им. Политици като Александър Томов, Красимир Каракачанов, Емил Димитров и Божидар Томалевски се открояват сред мандатоносителите и подкрепящите гражданските искания.

 "Телеграф" съобщава: "Бюлетините дълги колкото второкласник - 1,2 м". Самата бюлетина е с променена визия - вместо вляво празното квадратче, в което трябва да се постави знакът "хикс", удостоверяващ политическите ни предпочитания, е преместено в средата. 


"Сега" алармира: "Родители изоставиха 2500 деца и през 2012 г." Държавата напълно се проваля в опитите си да осигури адекватна подкрепа на семействата, за да не изоставят те децата си, става ясно от данните на НСИ за настанените бебета до 3 г. в домовете за медикосоциални грижи. През 2012 г. нови 2485 деца са оставени на грижата на държавата, а 1561 са до 1 г. - почти 63%. Спрямо 2011 г., когато новопостъпилите в домове деца бяха 2508, има минимално намаление, но и спад в раждаемостта с около 5000 бебета. Броят на изоставените бебета расте непрекъснато, откакто има данни в НСИ.

"Вузовете поставиха рекорд - 366 професори за година ", пише "Сега". В България има много пътища към професорската титла, но най-лесният от тях минава през Перник, тамошният Европейски политехнически университет е произвел само за една година цели 12 професори. За сравнение - за същия период държавният Русенски университет, който е подобен по профил на пернишкия вуз, е назначил 5-има нови професори, а Техническият във Варна - само един. Дори най-големият частен университет - Нов български, не може да догони пернишката политехника, въпреки че обучава в повече професионални направления. Той е дал 9 професорски титли. Завидни резултати в продукцията на научни кадри показва и Стопанската академия в Свищов - там новите професори са 16, сред които и ректорът Величко Адамов. Близо до големите университети по научни титли е и Великотърновският, който е в Топ 3 на университетите, произвели над 20 професори - там те са 25. Лавинообразното увеличаване на хабилитираните преподаватели бе една от темите, които ректорите на всички вузове, шефовете на БАН и Селскостопанската академия и просветният министър проф. Николай Милошев обсъждаха тази седмица на среща в Русе. 

"Отказах се от битката за лекарството срещу рак", споделя пред "24 часа" откривателят на "Антималингоцита". Продан Христов, който живее във Виена, скоро ще навърши 90 години, признава, че от време на време пие от препарата, който е създал, но подчертава, че го произвежда само за себе си и не прави никакви изключения. "Още 50 години няма да намерят лек срещу коварната болест - всички са тръгнали по грешния път. Зад кулисите и пречките, които имах, стоеше и стои фармацевтичната индустрия. Отдавна съм се отказал вече. Приключил съм - повече не искам да чувам за лекарството", категоричен е г-н Христов.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати