25 Април 2024 г. Четвъртък

Централи вземат по 25 000 евро на час, за да не работят!

2013-04-05 21:14:45

Цената за пренос може да бъде намалена за количествата ток, които се изнасят, заяви ексенергийният министър Делян Добрев. По думите му новият министър има възможност да издаде извънредна заповед по член 70 от Закона за енергетиката, с която да намали таксата, защото това не може да е решение на регулатора.

Той споделил вече това с приемника си Асен Василев, когато напуснал министерството. Макар индиректно да се съгласи със социалистите за тази мярка срещу проблемната ситуация в енергетиката, Добрев обори тезите им за срив вследствие управлението на ГЕРБ и заяви, че от БСП са използвали брифинга да хвърлят „малко кал“ по опонентите си в предизборната компания.

Но основната им цел беше превантивно да обяснят как сега не ни е необходимо, но всъщност много ни трябва АЕЦ „Белене“. Държавата можеше да санира безплатно всички многомафилни жилищни сгради с парите, изхарчени за проекта – за хартии и за една дупка, заяви Добрев. По думите му въпросът, който хората задават, е какъв беше смисълът от „Белене“, и посочи, че при това производство на ток и свито потребление, ако има още една ядрена централа, тя може би никога няма да заработи.

 

Хората се питат защо похарчихме 30 млн. лева за референдум и 1,5 млрд. лева за „Белене“, който очевидно е проект, който не е необходим на България, и си дават сметка, че правителството е било право, като е спряло този проект, беше категоричен той.

Добрев заяви, че държавата винаги е гласувала за разпределяне на печалба, но не може да определя решенията в дружества, в които има едва 33% дял. Той изрази учудване, че името му е посочено от социалистите, като заяви, че е станал министър четири месеца след като министерството вече не е било собственик в трите ЕРП-та. По думите му правителството на ГЕРБ е първото, взело дивидент, който не е реинвестиран от дружествата през 2010 г.

Те не питат своите министри Петър Димитров и Румен Овчаров, сега се опитват да лансират едно ново лице – Явор Куюмджиев, което още с първите си изказвания показва тотална некомпетентност по икономическите теми, заяви бившият енергиен министър.

25 000 евро на час получава „Марица Изток 1“, за да не работи. Подобна калкулация можем да направим и за „Марица Изток 3“, така са подписани дългосрочните договори за централи, които нямаше да ги има, ако 2007 година не бяха подписани особени залози с личния подпис и санкция на министъра тогава Румен Овчаров, каза Добрев. Той се усъмни, че направените особени залози от Овчаров са противоконституционни и смята да провери съмнението си.

Заложени са вземанията на държавната компания НЕК в полза на частните централи. Заложени са нашите сметки. Не съм сигурен дали това не противоречи на Конституцията, посочи той.

Ние сме хората, които разсекретиха всички договори в енергетиката. Подписахме две неща – новия договор за газа, с 22% по-ниска цена без посредници, което доведе и до по-ниски цени на парното, и договора за проучване на дълбоко Черно море за собствен газ, заяви бившият енергиен министър.

Според него със сигурност енергийният баланс ще подлежи на оценка в следващата една година, за да се преценят нуждите. На въпрос за необходимостта от 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" при тази ситуация, той отговори, че има проектна компания, която в момента извършва проучвателни дейности, но не е взето решение на Министерски съвет по същество за изграждане. В момента такова решение няма, заяви Добрев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати