19 Април 2024 г. Петък

БСП към ГЕРБ: Искали сте по 8 СРС-та на час

2013-04-05 11:34:10

Имало ли е незаконно разпоредени СРС-та и с колко е нараснало подслушването при управлението на ГЕРБ? Този въпрос скара представители на БСП и доскорошните управляващи, които си размениха взаимни обвинения в лъжи и опити за предизборна манипулация.

Червеният депутат от последното НС Мая Манолова подчерта пред bTV, че на всеки час от управлението на кабинета „Борисов” са били искани по 8 разрешения за използване на СРС-та. 

„Абсолютно сигурна съм, пресмятахме го в пленарна зала с колегите. Това си има и своята солена цена - около 100 млн. лева са се харчели на година за това задоволяване на властта да знаят какво си говорят политическите им опоненти”, изтъкна социалистът.

Тя обобщи, че общо 3 пъти се е увеличил броят на случаите на използвани средства за подслушване от 2008 до 2011 г. По времето на Сергей Станишев те били 5000 на година, а при Борисов – 15 000.

„Отделно над 55 000 са били исканията годишно за трафични данни. И забележете - само около 800 годишно от тези СРС-та влизат в съда като доказателство по дела”, каза още Манолова с уточнението, че за сравнение в 60-милионна Франция например СРС-тата били с лимит – 6000 на година.

Като пълна лъжа бяха окачествени тези твърдения от страна на представителя на ГЕРБ Димитър Лазаров. 


„Вярно е, че сме април, но не е1 април”, отбеляза саркастично той.

Според него повечето от тези данни всъщност не са за СРС-та, а за разпечатки за телефонни разговори, които не разкривали по същество говоренето, а само кой номер с кой друг се е свързвал в даден период от време.

„Ако някой не прави разлика между СРС-та и разпечатки за проведени назад разговори, това е въпрос на некомпетентност. Тези разпечатки са задължение по евродиректива и се използват при разследване на престъпления – отвличания, обири на банки и т.н.”, обясни Лазаров.

Той на свой ред обвини БСП, че назначили само хора от тройната коалиция в създаденото по тяхно управление бюро за контрол над средствата за подслушване. Според бившия депутат от ГЕРБ червените изпадат в паника понеже им предстои да загубят и тези избори и затова прибягват до всякакви манипулации.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати